Tournytt

Karlsson lyfter 195 platser på världsrankingen

Tredjeplatsen på European Tour ger ett stort lyft även på världsrankingen.

Text: CM Hellsten • 2017-10-03 Uppdaterad 2019-12-12

Ett oväder svepte in över LPGA Tour-tävlingen i Nya Zeeland och spelarna fick ducka för att inte träffas av reklamskyltar som lossnade och blåste i väg över banan.
Efter avbrottet stod Brooke Henderson som segrare. Kanadensiskan tar sig tack vare triumfen in på topp-10.
Anna Nordqvist, som inte spelat sedan majorvinsten i Evian Championship, är kvar som nummer fyra i världen.

Så här ser världstoppen ut på Rolex Rankings:

I LETAS-tävlingen i Storbritannien slutade Emma Nilsson trea, två slag från täten. Sölvesborgsspelaren klättrar 40 platser.

Så här ser svensktoppen ut:

Henrik Stenson har inte tävlat sedan FedExCup-turneringen BMW Championship för tre veckor sedan, men på världsrankingen vilar han sig i form och klättrar en placering och är nu åtta.
Även Rickie Fowler avancerar en plats.
Jason Day, som avslutade 2016 som världsetta, backar två steg och är nu rankad nia.
Alex Norén, som missade kvalgränsen i British Masters, backar från plats 14 till 15.

Så här ser världstoppen ut:

Robert Karlsson kom till Closes House Golf Club i engelska Newcastle med två raka missade kvalgränser i bagaget.
Efter rond 3 var han ensam etta i British Masters, det var första gången sedan 2008 som Robert Karlsson ledde en tävling efter 54 spelade hål.
Han blev till slut trea i turneringen.
Bronsplatsen i British Masters gav effekt på European Tours Race to Dubai-ranking – 66 platser uppåt till en 98:e plats.

Robert Karlssons jättekliv i Race to Dubai

Nu kommer nästa belöning för Robert Karlsson. När världsrankingen uppdaterades efter måndagsavslutningen i Web.com Tour Championship så avancerade veteranen från plats 460 till 265 – ett lyft med 195 platser.
David Lingmerth, som slutade delad fyra i British Masters, är tillbaka bland topp-100.
Marcus Kinhult tog sin andra raka topp-6 på Challenge Tour och klättrar även han.

Text: CM Hellsten • 2017-10-03