Alex Norén vann på söndagen Nordea Masters för andra gången i karriären. Foto: Getty Images

Följa

Norén mästare igen

Förra året följde Alex Norén Nordea Masters på TV. Nu spelade han huvudrollen och vann återigen tävlingen.

Text: CM Hellsten • 2015-06-07 Uppdaterad 2015-06-07

Nordea Masters

Bild 1115394

Datum: 4-7 juni.

Bana: PGA Sweden National, Lakes Course.

Titelhållare: Thongchai Jaidee.

Prissumma: € 1 500 000.

Slutresultat & prispengar

I november 2013 bröt Alex Norén ET-tävlingen i Turkiet tre hål in på tredje varvet.
Orsak: en skadad handled.
I stället för att veckan efter fortsätta till penningstinna tourfinalen i Dubai tvingades han åka till ett sjukhus i Motala för att genomgå en operation. Det medicinska ingreppet skedde hos doktor Lars Adolfsson.
Efteråt sa Alex så här till Svensk Golf:
”Allt har gått bra men jag kan inte använda handen. Det går inte ens att läsa böcker eftersom jag inte kan bläddra och det tar en kvart att klä på mig. Jag känner en otrolig ödmjukhet för de som har ett handikapp – de är hjältar. Det är inte alls synd om mig men när man har ett aktivt jobb så vill man ju göra någonting”.

Alex Norén trodde under konvalescensen att han så småningom skulle komma tillbaka starkare.
Han fick rätt.
På söndagen tog han sin fjärde titel på European Tour.
Tävlingen var Noréns 199:e på European Tour och när han fick ta emot segerpokalen på 18:e green hade det passerat tre år och 318 dagar sedan han vann Nordea Masters på Bro Hof Slotts Stadium Course.
Hur högt värderar du den här triumfen med tanke på din skadehistorik?
– Nu känns det väldigt skönt och jag rankar den här segern absolut lika högt som de tre andra. Det som är skönt är att bevisa för sig själv att man kan leda med några slag, hålla ihop det och spela ganska bra. Det är bra att veta till nästa gång man är där. Jag skulle nog säga att jag är en bättre golfare nu än 2013, säger Alex.

Klockan 13.06 på söndagen slog Alex Norén ut i söndagens ledarboll. Han jagades närmast av spelkamraten Maximilian Kieffer.
Efter tre spelade hål hade tysken hämtat in ett slag men sedan försvann han från tätstriden efter två raka dubbelbogeys.
Alex Norén öppnade med birdie-bogey och noterade sedan par efter par fram till den avslutande birdien.
När slutvarvet hunnit halvvägs ledde Haningekillen med tre slag före Sebastian Söderberg.
Även Sören Kjeldsen, den 40-årige dansken som vann Irish Open förra helgen, försökte utmana – men ingen av konkurrenterna lyckades komma ikapp.
Till slut kom Alex Norén in på 71 (-1).
Med 276 (-12) totalt vann han med fyra slag före Kjeldsen.
När du vann på Bro Hof 2011 så andades du ut efter att ha träffat greenen på 17 – fanns det ett sådant tillfälle idag?
– Ja, när jag satte putten på 17:e här också. Jag höll ju på att dra i den i vattnet där…

I fjol var Sebastian Söderberg i ledningen en bit in på rond 2 av Nordea Masters. Då klarade han inte av att hantera den pressade situationen utan föll tillbaka till en slutlig 60:e plats.
I år fick Delsjöspelaren sin revansch.
Göteborgaren fajtades om medaljplatserna på söndagen. På 18:e hålet skickade han utslaget i vattnet och avslutade ronden med en bogey för 74 slag (+2).
Ett par hade gjort Söderberg till ensam trea.
Nu fick han dela bronsplatsen med tre andra och gick därmed miste om 201 699 kronor.
Sebastian erhöll dock 663 791 kronor.
– Jag tiodubblade min tidigare största prischeck i karriären. Det här var min femte vecka i rad och jag är nöjd att jag kunde prestera så bra. Det har varit hur roligt som helst. Det var väldigt skönt att spela med Jens som jag känner rätt bra. Det gjorde det lite lättare att koncentrera mig och jag slappnade av mellan slagen. Jag hade ingen riktig koll på hur det gick för mig på leaderboarden.

Du kollade alltså inte på resultattavlan?
– Inte en gång. Jag kände att det var bäst för mig att bara fokusera på mitt eget spel. Hade jag träffat fairway på 18 så hade jag kanske sneglat mot tavlan för att se huruvida jag skulle vara aggressiv eller inte.

Vilka förväntningar kom du hit med?
– Absolut inte det här…

Söderbergs spelkamrat Jens Dantorp avslutade också Nordea Masters med en 74-rond (+2) och stannade på 282 (-6) totalt. Precis som Maximilian Kieffer och fransosen Alexander Levy.
Så här säger Jens efteråt:
– Jag är jättenöjd, verkligen. Det har varit en tuff vecka och helg. Känns bra att vara klar och delad trea. Det har varit press men också väldigt kul. Jag har haft extrem support, även när det gick lite tyngre. Jag lärde mig mycket av fjolårets tävling här, att hålla tålamod och inte börja jaga om man gör bogeys. Jag rankar det här som det största i min karriär. Visst är det kul att göra 59 som jag gjorde en gång, men det var ju på en annan bana och inte inför den här publiken. 

Alex Noréns förstaplats var värd 250 000 euro (drygt 2,3 miljoner kronor).
Nu väntar en vecka i Stockholm innan han nästa söndag flyger till Seattle, Washington, i nordvästra USA för att spela US Open på Chambers Bay under midsommarveckan.
– Jag träffa min tränare och jobba på det som inte var bra i veckan och sedan ska jag kolla in banan på nätet. När säsongen började hade jag inte så bra spelschema. Det är jätteviktigt att man avancerar på världsrankingen och får spela roligare tävlingar med mer världsranking poäng. Det är väldigt bekvämt att vara topp-50 i världen eftersom man får spela alla tävlingar. Så det blir en målsättning att nå dit.

Hur firar då Alex Norén sin seger?
På presskonferens efteråt sa han så här:
– Jag tänkte efter nio hål att det vore skönt med en öl i baren… Ibland får man sådana där tankar ute på banan.

 

SJU SVENSKA SEGRAR:
Sedan starten 1991 har det blivit sju svenska segrar i Nordea Masters.
1995 & 1998: Jesper Parnevik.
1997: Joakim Haeggman.
2008: Peter Hanson.
2010: Richard S. Johnson.
2011 & 2015: Alex Norén.


Text: CM Hellsten • 2015-06-07
FöljaNyheter
Rulla till toppen