Fotografen Leif Einarsson har fokus på en snigel. Foto: Amie Söhr Hertz

Följa

Ny film hyllar golfbanan

Bunkern blir till lekplats för illern, fairway smakar fågel för svanarna och vattendammarna ger liv åt grodyngel. Det är inte bara golfarna som vill häcka på golfbanan. "Golfar med djur" sänds i SVT i september och visar när människa och djur möts på golfbanan.

Text: Sylvia Luther • 2010-08-26 Uppdaterad 2010-08-26

Fakta "Golfar med djur"

Sänds: Måndag 13/9 kl. 20.00 i SVT1.
Längd: Cirka 1 timme.
Format: HD med 5.1- ljud.

Att golfen har fantastiska mervärden har länge propagerats för inom golfvärlden. Här finns den vackra naturen med djuren, den artrika miljön plus samhällsvinster som friskvård och det sociala umgänget människor emellan.

Just djurlivet kan visa upp sig i olika former, i planerade som när utplacerade får betar av ruffgräset och inplanterade karpar håller vattendrag rena. Eller som naturliga inslag, där märkliga paddor och grodor dras till golfmarkernas fuktiga blandmiljö.

”Golfar med djur” visar upp en mångfald arter som trivs på golfbanan tillsammans med den stora gruppen ”homo golficus” och vill visa att vi kan samsas på banan. Vi får möta svanarna och skrattmåsarna som fått ungar vid våtmarken, fågeln som byggt bo i taket till drivingrangen och den charmiga illern på Närs golfbana som jagar mat till sina ungar.

Det är snyggt filmat, och när en dammsnäcka rör sig med mjuka rörelser till den pålagda musiken blir det till en vacker föreställning av naturens under.

Bakom filmen står produktionsbolaget Triq Produktion på Gotland tillsammans med SVT. Triq har producerat flera naturfilmer tidigare och just denna är filmad på tre golfbanor på Gotland: Visby, När och Ljugarn.

– Vi har alltid intresserat oss för platser och områden som egentligen inte kallas för natur. Under tiden vi gjorde den här filmen gjorde vi också en film om staden som livsmiljö och natur, berättar producenten Tina-Marie Qwiberg.

Vad har ni för syfte med filmen?
– Att visa golfbanan som någonting annat än bara en golfbana, att intressera folk för att det kan vara en stor naturlig mångfald på golfbanan. Det är bra propaganda för golfen. När grönområdena minskar så blir golfbanan ett sätt för djuren att transportera sig. Ungefär som man har villaträdgårdar och parker så blir golfbanan ett led i de gröna strukturerna. Man ska inte förakta golfbanorna som naturplatser, säger Qwiberg.

Filmen sänds måndagen 13 september klockan 20.00 i SVT 1.


Text: Sylvia Luther • 2010-08-26
FöljaNyheter
Rulla till toppen