14:e platsen under 2014 års The Masters är fortfarande Stensons bästa notering på Augusta. /Foto: Harry How, Getty Images

Blogg

”Augusta neutraliserar mina styrkor”

Henrik Stenson klickar fortfarande inte med Augusta National. Världssexan ser fler möjligheter i övriga majors.

Text: Eric Franzén • 2016-04-11 Uppdaterad 2019-12-11
”Augusta neutraliserar mina styrkor”

Jordan Spieth och Smiley Kaufman står på första tee för att gå ut i ledarboll. Bara ett 50 tal meter därifrån går Henrik Stenson av 18:e hålets green.  För honom är 2016 års The Masters över. Söndagens 69-rond blir visserligen hans bästa för veckan, men är egentligen bara av akademisk betydelse sett till tävlingens utgång.

Gladast är troligen caddien Gareth Lord, som snart får parkera den kristallpjäs som Augusta delar ut efter en eagle i sitt vitrinskåp. Detta efter att Stenson slängt upp ett långt järn några meter till vänster om pinnen på 15 och distinkt rullat i putten för en trea i protokollet.

– Han frågade tidigare i veckan om han kunde få den ena kristallen i fall jag gjorde två eaglar under veckan. Så innan putten sade jag till honom att han skulle få den här om jag satte den. Då var han plötsligt väldigt på med att hjälpa till med linjen och så. Det sista jag ville göra var att lämna den kort, så jag smaskade till den ganska bra där. Den gick i hålet med rätt trevlig fart. 

Gareth kan visserligen inte förvänta sig att kristallpjäsen bara överlämnas rakt i handen från arbetsgivaren.
– Det han inte vet om är att jag kommer att jävlas lite med honom. Jag kan byta ut den mot något annat i den här boxen från Tiffanys som den kommer i. Det ger upphov till ett superbra partial joke-upplägg, säger han upprymt.

Lika exalterad är inte Stenson över sitt spel på Augusta National. Efter hans elfte start i tävlingen gapar fortfarande kolumnen för topptio-placeringar helt tom. Årets delade 26:e plats på totalt sex över par ser världssexan som ytterligare ett kvitto på att han inte direkt klickar fullt ut med banan.  
– Jag känner väl överlag att det inte är någon tillfällighet att jag gör mina sämsta majorresultat på den här banan. Jag försöker intala mig att vissa grejer ska passa, men desto fler varv jag spelar inser jag att den neutraliserar mina styrkor. Det spel som funkar 20 veckor per år funkar inte riktigt på samma sätt här. 

Stenson ser ett antal orsaker till att han inte får ut mer av sitt spel i The Masters. Några av dem hittar han i tekniken med wedgarna samt i den rikliga spinn han sätter på bollen med järnen.
– Alla pitchar in mot gräsets riktning passar dåligt för min teknik. Jag gillar när man har mycket bounce i de slagen, men när du har gräset mot dig hela tiden så kan du inte slå  dem så.  Eftersom flaggorna sitter på små ställen blir det problem med för mycket spinn, eller blir det så små marginaler att du inte kan riskera att nita upp bollen hela vägen. Det är lättare om du har mindre spinn i bollen och kan få den att releasa lite mer för att komma åt vissa flaggor.

Likt tidigare ser han istället betydligt större möjligheter att skriva svensk golfhistoria i två av spelets övriga majors.
– Framförallt i PGA-mästerskapen. Det är där jag har gjort bäst resultat. Där spelas mer den typen av vanlig golf som vi spelar vecka ut och vecka in, vilket mitt spel passar bäst för. I British Open är det hårda spelytor och du kan spela mer med studs, och du vet att det är jämnhårt hela tiden. Här kan den kicka iväg ena gången på ett ställe, och nästa tvärdör den. Så det är lite mer hit and miss. Sedan vet jag inte om jag påverkas mer av det än vissa andra.

I år väntar ett mer traditionellt krävande US Open på Oakmont. Borde inte det passa ditt spel?
– Överallt där det är tufft brukar funka rätt bra. Under 2007 års US Open på Oakmont var det rätt saftig ruff om du missade. Cabrera drivade bollen så jäkla bra. Medan andra försökte pressa järntvåor och spoon för att träffa fairway gick han och dundrade drive och slog wedgar. Men den tävlingen kan också funka rätt bra.

Med en blandning av skämt och allvar i rösten säger Stenson att han funderar på att korta av veckan på Augusta radikalt till nästa år.
– Jag tror inte att jag kommer att lägga några jätteförberedelser, utan stannar hemma och puttar på köksbordet ett tag. Och sedan flyger vi in på onsdagen och mjukar upp med nio hål och ser om det funkar bättre. Annars är jag öppen för förslag, om någon har något bättre att komma med?


Text: Eric Franzén • 2016-04-11
BloggHenrik StensonUS Masters
Rulla till toppen