Golf Clock

Artiklar

ZACHRISSON: Tiden står stilla – vi rör oss

Svensk Golfs krönikör Göran Zachrisson skriver om klockor och tiden.

Text: Göran Zachrisson • 2017-10-24 Uppdaterad 2019-12-12
ZACHRISSON: Tiden står stilla – vi rör oss
Foto: Karl Nordlund
Svensk Golfs krönikör Göran Zachrisson.

De första klockorna lär vara egyptiska, 4 000 år gamla. De var stjärnklockor där tiden under natten kunde räknas fram med hjälp av stjärnorna. För att kunna beräkna tiden på dagen utvecklades skuggklockan med hjälp av en tvärslå, som gradvis korsade ett antal markeringar. I Farao Sethos grav hittades skuggklockan omkring år 1300 före Kristus.

Tiden, en konstant.

På en golfklubb råder egen tid. Om du har starttid 13.50 en torsdag gäller vad uret på klubben visar, inte din egen klocka, hur atomiskt exakt den än kan vara.

För egen del betyder detta föga, för jag är medlem i en klubb där klockan är apterad under en taknock. Därför kan tiden bara uppskattas av fåtalet medlemmar, som händelsevis passerar, eller sitter ute vid bortre sidan på uteserveringen.

Jag skriver detta endast för att det finns klockor som kan ha betydelse under stora tävlingar. Sålunda siktar du mot klockan på klubbhuset i St Andrews på sista hålet om det blåser kraftig ostlig vind, särskilt om det gäller The Open Championship. Att rikta in dig mot klockan ger en trygghet, för du vill undvika gränsen till out-of-bounds på högra sidan.

ZACHRISSON: Världens bästa friskvård

Fler klockor bakom sista greenen hittar du över hela Storbritannien och de skänker samma känsla av garanti. Det finns även fönster att sikta på, såsom sekreterarens fönster på Royal Lytham and St Annes. Där ligger sista greenen dikt an klubbhuset och det var härifrån Severiano Ballesteros chippade sig död för att vinna, just The Open.

Förstår vi meningen med det här spelet?
Förstår jag?
“Är du golfare” frågade en man som hjälpte mig med min blygsamma trädgård.
“Nej” svarade jag. “Jag är golfspelare… för du förstår att vara golfare är något andra måste säga. Att vara golfare är en hederstitel. Den betyder att du är en god människa, någon att lita på.”

Han skakade på huvudet och fortsatte att klippa häcken. Livet är vad livet är, men jag ser det inte som en kortlek där spader dam tar över hjärter knekt. Jag ser golflivet, spelet, som ett sätt att umgås, som en möjlighet att en morgon kanske vinna över mina bästa vänner samt att få fira segern tillsammans.

Nu kommer jag till min fråga.
Var ligger Sveriges bästa 18:e hål, med eller utan klocka?

Bakom greenen ligger klubbhusets terrass. Där vill jag sitta och följa spelarna. På terrassen tystnar samtalen av respekt och nyfikenhet. Spelarna känner sig observerade. De skärper sig, rätar ryggen och försöker likna Annika Sörenstam eller Henrik Stenson.

Var ligger denna klubb?

PS. I mitt kök har jag två klockor. De visar kvart över elva eller halv fem. Två gånger varje dygn går de rätt.
Det får räcka.

* * *

Har du svaret på Göran Zachrissons fråga om var Sveriges bästa 18:e hål finns? Skriv i kommentarsfältet!

ZACHRISSON: Du blir aldrig gammal!


Text: Göran Zachrisson • 2017-10-24
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Scroll to Top