Sony Open In Hawaii – Final Round

Artiklar

Proffsets udda hobby: Bygger sin drömbana – via internet

Att bygga sin egen golfbana är det många som drömt om vid något tillfälle. PGA Tour-proffset Zac Blair använder sig av Twitter för att skapa sin drömbana – The Buck Club.

Text: Jesper Johansson • 2016-04-13 Uppdaterad 2016-04-13

Zac Blair är bara 25 år gammal och har flera år på världens största tour framför sig. Med en fjärdeplats tidigare i år har den 137-rankade amerikanen visat att han har stor potential. Om inte annat visar det här slaget att han har stor talang.

På fritiden har han berättat för PGA Tour att han ofta bygger med Lego för att koppla av. 

Men det är inte allt Zac Blair gör på fritiden. 

Via Twitter håller han just nu på att bygga upp en egen golfanläggning. The Buck Club, som den heter, har ett eget twitterkonto och där har Zac Blair tillsammans med några vänner från college börjat förmedla hur det går med banan.

– Det var en idé jag hade när jag gick på college. Jag ville ha ett ställe som har alla de bästa delarna från golfbanor runt om i världen. Jag har alltid älskat old school-banor och jag vet att andra spelare älskar dem lika mycket. Så då tänkte jag att jag kan bygga en egen bana i Utah, det hade varit fantastiskt, säger Zac Blair till Svensk Golf.

Zac Blair berättar också att The Buck Club till en början var en utopi men att projektet blivit mer seriöst med tiden. Just nu spanar de in ett område där anläggningen kan byggas.

– Vi jobbar på de sista detaljerna för att köpa marken. Vi ser verkligen fram emot att göra det här. Projektet har fått en del uppmärksamhet de senaste månaderna. Det har varit häftigt att se hur det växer fram.

Hålen, som ritas på ett A4 och sedan läggs upp på Twitterkontot, ritas alltid av Zac Blair och hans yrke som golfproffs på PGA Tour menar han underlättar i design-arbetet.

– Jag får jättemycket inspiration från banorna jag spelar. Jag har väldigt tur som kan leva på att spela golf. Det tillåter mig att se många enastående golfbanor som inspirerar i arbetet med The Buck Club.

 

Så här kan ritningarna se ut:



Men det är inte bara själva bandesignen som skapas av Zac Blair. Olika emblem har ritats, som det sedan röstats om på Twitter, och stugor kring banan har redan börjat planeras. Att ta hjälp av andra människor är självklart för Blair.

– Man kan alltid lära sig från andra människor, om du gör en bana som influerats av åsikter från flera tusen människor kommer du att skapa en något som passar för fler typer av spelare. Dessutom är det rolgt att se vad andra människor tycker och tänker om vissa saker, säger Zac Blair.

Här kan ni se olika idéer kring klubbemblemet. De längst ner är de som kommer att användas.




Zac Blair menar att de banor som byggs i dag inte är anpassade för alla typer av golfare.

– Jag tycker att de flesta banorna som byggs i dag är anpassade efter en för liten del av alla golfare. Mestadels för scratch- och proffs. Jag vill skapa en bana som tillåter en medelbra golfare att gå ut och ha en trevlig stund. Samtidigt som man minns hålen, inte tappar bort för många golfbollar och får en längtan att spela banan igen.

– Samtidigt ska banan utmana proffsen med beslut från tee och ge de bättre spelarna en tankeställare innan de slår in mot green.

– Det är för många banor i dag som tillåter dig att slå mot flaggan var den än står på green. Jag vill ta det tillbaka till den gyllene eran av golfarkitekturen när du behövde tänka på vilket typ av slag du måste slå beroende på var flaggan står på green.

Om Zac Blair lyckas med sitt projekt återstår att se. Målet är att en dag stå som värd för US Open. 

Men om man är golfintresserad och har ett twitterkonto är The Buck Club given att följa.


Text: Jesper Johansson • 2016-04-13
Artiklar
Rulla till toppen