Järntest 2021

Järntest: Svårspelade

Omdömen om svårspelade järnklubbor i Svensk Golfs järntest 2021.

Text: Svensk Golf • 2021-05-04 Uppdaterad 2021-05-04

Läs mer: Årets största järntest
Läs mer: 9 myter om järnklubbor
Läs mer: Superlättspelade
Läs mer: Lättspelade
Läs mer: Medelsvåra
Läs mer: Svårspelade
Läs mer: Bladklubbor


Callaway Apex Pro 21.

Callaway Apex Pro 21
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 29°/45°

Svensk Golf säger
Olof Väldigt snygg! Den här kräver sin ägare men besitter du en bra bollträff kan lite extra längd hittas i de här järnen utan att du försakar kontroll och formbarhet. 
Oskar Så oerhört snygg! Så här ska ett bättre muskeljärn se ut. Bra, bra, bra. Men låter den inte lite för ”klickig” i träffen? Jag upplever i alla fall klart skönare träffkänsla med TCB-järnen.

Plus
Väldigt snygga vid bollen
Goda längdegenskaper inom kategorin
Mer åtskild från vanliga Apex-modellen än tidigare

Minus
Lite klickigt ljud för kategorin


Callaway Apex TCB 21.

Callaway Apex TCB 21
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 29°/45°

Svensk Golf säger
Olof Hur många Callaway-järn är vi uppe i? Den här och Apex 21 Pro är alldeles för lika, tycker jag.
Oskar Nio stycken nu men jag håller inte med. TCB känns mycket bättre i träffen än Pro. Mer solitt ljud! Det här är en drömklubba som dessutom ger mig lite mer självförtroende i de längre järnen än vad jag upplever med Pro.
Eric Jag gör inte vågen över de synliga skruvarna på baksidan men gillar den kompakta profilen. Väl avvägd och distinkt träffkänsla, som dock kräver en spelare av rätt duglig kaliber för att lockas fram med någon slags regelbundenhet.

Plus
Intressant nytillskott i Apex-familjen
Järn för kreativa spelare 
Mer custom-möjligheter än de flesta

Minus 
Det är trångt på Apex-hyllan


Cobra King Tour.

Cobra King Tour
Pris 11 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 29,25°/45,25°

Svensk Golf säger
Olof Väldigt skön när man träffar rätt men oskön utanför mitten. Inte alls förlåtande för händer och öron men sett till kategorin blir slagen bättre än de flesta andra vid felträffar. 
Eric Ett väldesignat järn som plockar pluspoäng framför bollen. Träffkänslan är både livfull och solid, men kanske någon promille åt det hårdare hållet om de ställs bredvid några av de direkta japanska konkurrenterna.
Oskar Cobras bästa järnklubba hittills. Punkt.

Plus
Gediget hantverk
Förlåtande inom kategorin
Snygga

Minus 
Inga anmärkningar


Mizuno JPX921 Forged.

Mizuno JPX921 Forged
Pris 11 400 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 27°/45°

Svensk Golf säger
Oskar Mysig och smörig känsla i träffen! Ser bra ut trots att huvudet är litet större än flera i den här kategorin. Det går att påverka bollflykten lite som man vill, samtidigt som det inte blir hopplöst svårt eller oförlåtande.
Eric Portionerar ut den klassiska Mizuno-känslan både i design och hur den uppträder i skarpt läge. Svarar mjukt och kontrollerat utan att skruva upp kravbilden skyhögt.

Plus
Mizuno kan det här med träffkänsla!
Stor formbarhet utan att bli för svår
Förtroendeingivande inom kategorin

Minus
Lite för lik JPX921 Hot Metal Pro


Mizuno JPX921 Tour.

VINNARE SVÅRSPELADE!
Mizuno JPX921 Tour
Pris 13 300 kr (7 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 30°/46°

Svensk Golf säger
Oskar Så nära du kommer ett MP-järn, utan att vara ett MP-järn. Men vad gör det? Utseendet får toppbetyg av mig, träffkänslan likaså. Kräver absolut sin spelare, men har du bollträffen för denna så är den väldigt pålitlig.
Olof Underbar klubba och enligt mig det i särklass snyggaste järnet i testet. Mizunos tourmodeller brukar vara svårare, tycker jag. Den här är absolut inte lättslagen men jag får mer hjälp än jag trodde från början och med dessa är det bara min teknik som kan stoppa fantasin.  
Eric Gillar verkligen hur en dämpad matt finish i borstat stål införlivats i huvudet.

Plus
Skönaste träffen i testet
Spelaren i total kontroll 
Ett upp mot medspelarna redan på första tee

Minus
Inga anmärkningar

Experten säger
– Otroligt skön klubba som andas Mizuno i känslan. Mjuk och smörig bollträff i ett klubbhuvud som har lite längre blad än Mizuno MP-20. Mizuno erbjuder extremt många olika skaft till sina järnklubbor vilket gör det lättare att hitta rätt under en fitting. Värt att nämna är att en del proffs utan klubb-kontrakt har valt att stoppa just den här modellen i bagen. Mizuno kallar den lite oblygt för ”the chosen one”, säger Axel Engelberth, custom fitting-expert Dormy.


Mizuno MP-20 MMC.

Mizuno MP-20 MMC
Pris 13 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 28°/46°

Svensk Golf säger
Eric Den smått unika materialblandningen ger en intressant mersmak i träffen som känns matig men levande. Topplinjen kunde dock gärna gjorts aningen tunnare för en bättre harmoni med klubbhuvudets övergripande framtoning.
Olof Ett lekfullt Mizuno-järn som ser bättre ut i bagen än vid bollen. Du har rätt om topplinjen men om vi ska vara ärliga finns det värre konstellationer, fast kanske inte i den här kategorin.
Oskar Väldigt lik JPX921 Tour i många avseenden, men om MP-stämpeln är viktig för dig väljer du dessa.

Plus
Väldigt snygga
Spelaren i kontroll
Mjuk i träffen

Minus 
Topplinjebredden borde ha setts över en extra gång


Ping iBlade.

Ping iBlade
Pris 11 800 kr (7 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 30,5°/46°

Svensk Golf säger
Eric Den stilrena cavity back-designen står sig fortfarande väl. Även om träffkänslan blir något begränsad i sitt register är detta en klubba som lämnar ett möjligt spelrum för egna initiativ – utan att bli helt övermäktig i kravbilden.
Olof Har gått under radarn men är fortsatt kvar i sortimentet efter fem år. Att den samlar damm på hyllorna är enkel – det här är en fantastisk järnklubba men har hamnat i skuggan av i210 i den förlåtande änden och av Blueprint i bollbearbetning.

Plus
Långkörare som inte blivit omkörd
Fin design
Mjuk i träffen

Minus 
När kommer prissänkningen, Ping?


Srixon ZX7.

Srixon ZX7
Pris 10 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 28°/46°

Svensk Golf säger
Olof Gott om kontroll samtidigt som den ger en dos hjälp. Brooks Koepka gillar den och jag gillar den. Och vi brukar ha rätt…
Eric Ojojojoj! Ett välbalanserat precisionsvapen för oss som inte bör fingra på blad, med härlig känsla och feedback i träffen. Kan sprida vällust i händerna hos många spelare om du ser till att blanda upp med ZX5 vid rätt brytpunkt nedåt i bagen.
Oskar Med tanke på hur snygga dessa järn är och hur bra de känns i träffen vet jag knappt varför man skulle välja en bladklubba istället? Men jag har väl helt enkelt för knackig bollträff för att förstå det.

Plus
ZX-järnen har tagit redan presterande Z-järnen till ytterligare nivåer 
Förlåtande inom kategorin
Mångsidigt järn

Minus
Inga anmärkningar 


TaylorMade P770.

TaylorMade P770
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 229°/46°

Svensk Golf säger
Olof Underbar. Rolig. Modern. Snygg. Jag nöjer mig så.
Oskar Ja, en grymt väldesignad klubba. Bra träff, och jag behöver inte vara orolig att vissa träffar sticker i väg mycket längre. Något som blir oerhört viktigt för att jag ska vara villig att välja dessa, vilket jag absolut skulle överväga.
Eric Ett medryckande techjärn som ändå känns relativt ärligt i sin respons. Visuellt nästan en fullträff i sitt försök att låta det traditionella järnhuvudet doppas rakt ned i 2020-talets formspråk.

Plus
Modern
Snyggt
Pålitligt

Minus 
Det enda vore den lite uppskruvade prislappen


TaylorMade P7MC.

TaylorMade P7MC
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 30°/47°

Svensk Golf säger
Oskar Åh, så sköna dessa är. Kräver en del av mig, men pålitlig i avseendet att om jag träffar den som jag vill, vet jag exakt vilken bollflykt som kommer ut. Inga överraskningar.
Olof Väldigt sköna i träffen och inte så svåra för att vara ett klassiskt, kompakt cavity back-järn. Jag får en del hjälp vid dåliga svingar som jag inte får med exempelvis 620 CB. 
Eric Läckert dämpad träffkänsla som klart drar åt det mer mjukare hållet. Även om konstruktionen har begåvats med några hjälpande inslag blir de stundtals övermäktiga vid slag där min bollträff inte är helt hundra.  

Plus
Mjuk träff
Fröjd för ögonen
Pålitlig

Minus 
Inga anmärkningar


Titleist 620 CB.

Titleist 620 CB
Pris 13 000 kr (7 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 31°/47°

Svensk Golf säger
Eric Tidlös elegans som få kan hantera fullt ut. Belönar dig rikligt med en mjuk och djup känsla när bollträffen sitter. Minsta avsteg ut på bladet ger däremot mindre roliga resultat sett till hur bollhastigheten och ditt allmänna självförtroende drastiskt sjunker.
Olof Fin sammanfattning, Eric.
Oskar Så här ska en järnklubba se ut. Och kännas. Pålitligt verktyg i händerna på dig som har god kontroll på din bollträff.

Plus
Vackert hantverk
Ljuvlig träff
Precisionsverktyg

Minus
Priset


Titleist T100/T100s.

Titleist T100/T100s
Pris 11 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 30°/46° (T100), 28°/44° (T100s)

Svensk Golf säger
Eric Smitt huvud som andas kontroll och känsla när det sätts i arbete där det ärligt återger vad du ställt till med. En viss grad av klubbans förlåtande egenskaper gör detta till ett möjligt val för något bättre medelgolfare, men under dagarna där bollträffen inte sitter någorlunda får du vara beredd på kännbara dropp i bollhastigheten.
Oskar En perfekt utveckling av trotjänaren AP2 i mina ögon. Snygg, skön och skapligt snäll ändå.
Olof Ett fantastiskt järn rakt igenom. Snygg, skön och inte jättesvår. Med det sagt så måste man ha koll på sin bollträff för att överväga att stoppa dessa i bagen.

Plus
Mjuk i träffen
Bra med två olika modeller och loft
Förlåtande sett till huvudstorleken

Minus 
Inga anmärkningar


Wilson Staff Model CB.

Wilson Staff Model CB
Pris 8 600 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 30°/46°

Svensk Golf säger
Eric Ett ärligt och responsivt järn. Fast designdetaljen som markerar där volframvikten integreras i sulan kunde jag klarat mig utan.    
Oskar Det här är ett jättefint jobb av Wilson. Det här är en rätt enkel, lätthanterad klubba för kategorin. Jag gillar träffen, utseendet och bollflykten.
Olof Håller med. Här lyckas Wilson med såväl utseende som prestanda. Den känns lite stum i träffen men är klart enklare att hantera än många andra i kategorin.

Plus
Prisvärt
Förlåtande inom kategorin
Snygga vid bollen

Minus
Aning för blek i träffen sett till konkurrensen i kategorin?Text: Svensk Golf • 2021-05-04
UtrustningCallawayCleveland/SrixonCobra/PumaJärnjärntest 2021MizunoPingTaylorMadeTitleistUtrustningWilson
Rulla till toppen