Vi listar nio myter om järnklubbor. // Foto: Svensk Golf

Järntest 2021

9 myter om järnklubbor

Vi tog ett snack med Axel Engelberth, custom fitting-expert på Dormy.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-03 Uppdaterad 2021-05-05

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 3/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

För att hjälpa dig göra ditt bästa möjliga köp nästa gång tog vi ett snack med Axel Engelberth, custom fitting-expert på Dormy. Vi bad honom lista nio vanliga myter kring järnklubbor och tror att det kommer vara nyttig läsning för dig innan du byter järn nästa gång.

1Damer måste spela ”damklubbor”
”Bara för att de flesta varumärken och vi som återförsäljare ibland också delar in klubborna i dam och herr, för att lättare guida golfarna, betyder det inte att damer ska undvika att kolla på modeller som klassas som ’herrklubbor’. Eller vice versa för den delen.”, säger Axel Engelberth.

En utmärkt poäng som tåls att återupprepas. I Svensk Golfs tester de senaste åren har ni läsare märkt att vi inte längre gör någon uppdelning mellan dam- och herrklubbor. Det här leder också till en del frågor, där läsare emellanåt undrar ”varför vi inte testar damklubbor”. Svaret är att vi absolut gör det och förklaringen är det Axel Engelberth beskriver. I princip alla modeller idag kan anpassas efter i princip vilken golfare som helst, helt oavsett kön.

”Damskaften är lättare och passar dig som svingar runt 50 mph med en järnsjua. Men det är långt ifrån verkligheten för alla damer, så den vanligaste justeringen vi gör är att kolla på lite tyngre och hårdare skaft. Jag vill verkligen förmedla till alla tjejer att det går att bygga egentligen vad som helst. Jag bygger inte klubbor efter handicap eller kön utan efter sving och fart. Med det sagt är det såklart inget fel på det tillverkare kallar för en ”dammodell”, allt handlar bara om att se till att klubbhuvud och skaft verkligen passar dig.”

Axel Engelberth, custom fitting-expert på Dormy. // Foto: Johan Strindberg

2Starkare loft är dåligt, för att du slår för lågt
För tio år sen brukade en järnsexa av förlåtande cavityback-modell ha ett loft runt 29–30 grader. I årets test hittar du järnsexor som har hela vägen ner till 23,5 graders loft. Vi har ofta påpekat detta i våra tester och den uppenbara frågan är ju huruvida längdökningar hos järnklubbor helt enkelt förklaras av starkare loft, snarare än teknologiframsteg i designen. Att gårdagens järnfemma är en modern järnsexa, eller sjua rentav.

Enligt Axel Engelberth så är den här utvecklingen inget att gnälla över.
”Det hela handlar om vilket loft du träffar bollen med. Om du slår med en järnsexa som har 26 graders loft betyder inte det att det är det loftet du träffar med. Det är det dynamiska loftet i träffögonblicket som är intressant och om klubban ändå ger tillräckligt höga slag så kommer bollen stanna bra ändå. I så fall är skillnaden att du får längre slag, kortare klubbor in mot greenerna och sannolikt lägre score. Lita på din utprovare att loften på dina klubbor passar din sving och fart.”


3Duktiga spelare ska ha bladklubbor
”Bladklubbor spelar man för att man vill. Inte för att man ska. Långt ifrån alla tourproffs väljer bladklubbor idag. Varför ska du göra golf svårare än vad det behöver vara?”, säger Axel Engelberth.
Vi känner oss validerade i vårt beslut att inte ens testa och jämföra årets bladklubbor mot varandra. Men visst, läckra som tusan är de ju…


4Höghandicappare ska alltid spela superlättspelade klubbor
”Ibland är det värt att våga gå utanför det som ‘ska’ passa dig när du letar nya klubbor. Svingar du snabbt kan du dra nytta av modeller som inte erbjuder maximal hjälp med längd och höjd vilket de mest förlåtande järnen gör. Då finns det mer spinn, kontroll och pålitlighet att vinna på ett järnset av lite mindre snitt. Även spelare med högre handicap som inte nödvändigtvis har hög svinghastighet, men däremot en aningen flackare sving kan gynnas av klubbor från exempelvis medelsvåra eller lättspelade kategorin. Detta för att det blir bättre markkontakt med en lite smalare sula, som inte ger lika mycket studseffekt.”


5. Valet av skaft är viktigast av allt!
”Så fort man börjar tro att skaftet ska ändra på din bollflykt så är man lite fel ute. Skaftet i sig kommer inte ändra bollflykten. Men skaftet kan få dig att releasa klubban på ett annat sätt som i sin tur kan påverka bollflykten en aning. Det faktiska loftet i träffen, dynamiskt loft, attackvinkel och friktion har störst påverkan på spinn och höjd i slaget.”

Vad är det du tittar på när du ska välja skaft åt en kund?
”Jag tittar på fart och tempo för att hamna rätt i typ av flex, hårdhet och vikt på skaftet. Är du exempelvis snabb i vändningen så brukar man kunna sakta ner det lite och göra det lättare att få ett bra svingspår om man väljer ett tyngre skaft. Golfare med ett lugnare tempo och vändning har oftast inte så stora problem med svingspåret utan kan snarare behöva hjälp med bladkontroll. Då känns tyngre skaft bara jobbigare och det blir även en annan balans i klubban, med ett lättare skaft upplevs huvudet tyngre och du får mer feedback på var bladet befinner sig genom svingen och var på bladet du träffar. Även hur du releasar klubban i nedsvingen påverkar vilket skaft jag rekommenderar.”

Jämfört med för 10–15 år sen finns det ju betydligt fler lätta stålskaft att välja bland och grafitskaften i järnklubbor är klart bättre och fler idag också. Är fler golfare öppna för lättare stålskaft och grafitskaft?

”Det sitter fortfarande fast hos många män att det ska vara stålskaft i järnen. Jag byggde nya klubbor åt pappa tidigare i år, han har lirat med samma set i 15 år och borde ha bytt för länge sen. Nu körde vi på grafitskaft med seniorflex vilket är långt ifrån vad han är van vid. Men det är sjukt vilken vinning det finns att hitta där.”


6Klubbans sula ska vila platt mot marken när du adresserar bollen

”En oerhört vanlig missuppfattning, att klubbans lievinkel ska anpassas efter hur klubbhuvudet ligger mot marken när du ställer upp dig till bollen. Väldigt många golfare har händerna i en högre position när de träffar bollen, än när de ställde upp till den. Så bry dig absolut inte om att tån pekar uppåt när du adresserar bollen, så länge du har kollat upp lievinkeln du ska ha på dina järn – i träffögonblicket – så är allt under kontroll.”


7. Mitt köpbeslut ska baseras helt på vad siffrorna säger
”Klubbor i samma kategori har oftast väldigt liknande prestandaegenskaper. Förmodligen kommer det inte skilja mycket mellan två modeller i samma kategori. Så våga gå på din magkänsla kring utseende och ljud också. Kanske kan ett lite smäckrare klubbhuvud få det att kännas bättre när du adresserar bollen? Eller är det längre bladlängd som ingjuter förtroende hos dig? Är det högblankt krom du faller för, eller en mattsvart finish? Min erfarenhet är att de här frågorna är mycket viktiga i ett köpbeslut. Siffrorna kommer din utprovare att ha koll på och se till att du inte väljer fel.”


8 Valet av järnset beror på min handicap
”När jag får en kund framför mig är det relativt ointressant vilken handicap hon eller han har. Det jag tittar på – och bygger klubborna efter – är främst hur snabbt personen svingar och hur bra bollträffen är. Ju bättre bollträff, desto större spelrum har jag att föreslå klubbhuvuden från olika kategorier.”

Så, varför har vi en handicaprekommendation för respektive kategori i vårt test på de föregående sidorna? Som mycket annat handlar det om en förenkling. Det är en generalisering, där vi ungefär sätter ett likhetstecken mellan bollträff och handicap. Men det är självklart inte sanningen för alla, vilket leder oss till punkt 4 ovan. Testa modeller från olika kategorier innan du bestämmer dig, upplev skillnaden och diskutera med säljaren/den som gör din utprovning vad som kan passa dig och varför.


9. Alla klubbor måste vara av samma märke
”Det här kanske låter självklart men det är ingen ovanlig uppfattning. Självklart kan det finnas en poäng att kanske köpa både driver och fairwaywoods från samma varumärke, för att hitta en gemensam känsla, men även om du gör det finns ingen given korrelation till vilket varumärke du väljer för dina järnklubbor. Eller att du exempelvis har ett järnset från ett varumärke och wedgar från ett annat. Det viktiga är att hitta klubbor som passar. Försök att ha ett öppet sinne kring varumärken så tror jag att du maximerar dina chanser att hitta de perfekta klubborna för just dig.”



Text: Oskar Åsgård • 2021-05-03
UtrustningDormyjärntest 2021Utrustning
Scroll to Top