Järntest 2021

Järntest: Lättspelade

Omdömen om lättspelade järnklubbor i Svensk Golfs järntest 2021.

Text: Svensk Golf • 2021-05-04 Uppdaterad 2021-05-04

Läs mer: Årets största järntest
Läs mer: 9 myter om järnklubbor
Läs mer: Superlättspelade
Läs mer: Lättspelade
Läs mer: Medelsvåra
Läs mer: Svårspelade
Läs mer: Bladklubbor


Callaway Apex DCB 21.

Callaway Apex DCB 21
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26°/43°

Svensk Golf säger
Olof Mellanmjölk i bra bemärkelse. Varken lät eller kändes som smidd, men den smidda looken övertygar. Kul att Callaway breddar målgruppen för sina snygga premiumklubbor.
Eric Klubbhuvudets smidda grund kommer inte riktigt till sin rätt när den utdragna bladlängden och cavity back-designen ska införlivas. Ska riktas mot spelaren som söker lite mer hjälp, men ger också känslan av att landa mellan två stolar.
Oskar Ser verkligen ut som en hybrid av Mavrik och Apex 21. Den ser smidd ut men låter absolut inte smidd, träffkänslan är inte lika solid som Apex 21.

Plus
Premiumklubba för medelgolfare
Förlåtande 

Minus 
Är inte 5 000 kronor ”bättre” än Callaway Mavrik


Callaway Mavrik.

Callaway Mavrik
Pris 7 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 24°/41°

Svensk Golf säger
Eric Ger en bra bollbana som föregås av en skönt dämpad träffkänsla. Kort och gott ett välbalanserat distansjärn.
Olof Helt riktigt, det här är ett bra järn men den här modellen känns samtidigt lite onödig då Mavrik Max ger mer hjälp, men bägge modellerna är lika begränsade i känsla och kontroll. Att den här är snäppet smäckrare räcker inte. Åtminstone inte för mig.
Oskar Jag kan se många trivas med Mavrikjärnen. Prislappen gör den oerhört attraktiv och, utan att utmärka sig särskilt på något område, så tycker jag att den levererar väldigt övertygande.

Plus
Prisvärt
Mjuk träffkänsla
Bred målgrupp

Minus
Finns snyggare Callaway-järn


Cleveland Launcher UHX.

Cleveland Launcher UHX
Pris 6 000 kr (5 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26°/44°

Svensk Golf säger
Olof Det klickar till i träffen likt ett superlättspelat järn. Det ihåliga ljudet rimmar inte med den, för kategorin, kompakta formen. Samtidigt rimmar inte det med resultaten. Härligt höga och långa bollflykter.
Eric Ja, den blir lite själlös i träffen. Samtidigt bröstar den upp sig sett till höjden som levereras ihop med det hjälpande klubbhuvudets hyfsat kompakta utseende.
Oskar Jämfört med Mavrikjärnen, som har ett liknande prisläge, föredrar jag dessa på grund av aningen skönare träffkänsla och trevligare utseende.

Plus
Väldigt förlåtande
Kompakt utseende
God turfkontakt

Minus
Snäppet för högljudd


Cobra Radspeed/One Length.

Cobra Radspeed/One Length
Pris 7 500 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 24°/42,5°

Svensk Golf säger
Olof Ser ut, känns och låter lite för teknologiskt. Kan inte klaga på resultaten men utseendet tror jag tilltalar en alldeles för smal publik.
Eric Träffkänslan står sig mycket väl i jämförelse med övriga klubbor i denna kategori. Något som däremot inte går att säga om det svarta mönstret på topplinjen, som tyvärr bränner sig fast i ögonvrån över bollen. 
Oskar Siffrorna från Trackman visar att de här järnen besitter en oerhörd fartkapacitet – det går kort och gott galet långt. Men inte på bekostnad av rimlig landningsvinkel (åtminstone för mig), vilket är viktigt i sammanhanget. 

Plus
Förtroendeingivande
Fartegenskaper
Höjdegenskaper

Minus 
Kolfibermönstret i topplinjen stör


Mizuno JPX921 Hot Metal.

Mizuno JPX921 Hot Metal
Pris 9 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 25°/44°

Svensk Golf säger
Oskar Den heter Hot Metal och den är ”het”, utan tvekan. Kan vara ett perfekt val för dig som vill spela nåt som känns lite premium men absolut inte är svårspelat. Det långa bladet sticker ut i mängden. Bidrar till att den ”känns” mer lättspelad, som att du har en väldigt stor yta att träffa på.
Olof Oavsett svårighetsgrad lyckas Mizuno alltid få till ljud och träffkänsla. Mjuk och behaglig. Fina former trots avlångt huvud. 
Eric Designen kunde gett ett något kompaktare intryck framför bollen, för min smak. Träffkänslan glimtar till men är inte lika karakteristiskt exakt som hos andra Mizunomodeller (främst i MP-serien).

Plus
Längdegenskaper
Förlåtande
Skön i träffen

Minus
Lite väl långt blad, i någras ögon


Ping G425.

VINNARE LÄTTSPELADE!
Ping G425
Pris 9 300 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26,5°/44,5°

Svensk Golf säger
Olof Presterar i allt. Bra längd, bra i träffen, bra i ljudet. En kanonklubba som bör passa många spelare.
Eric Klubbhuvudets något mer kompakta design är tilltalande för ögat och innebär ett klart steg i rätt riktning för G-serien. Rent prestandamässigt är detta en väl avvägd kompromiss mellan fin kontroll och någon extra meter på längdkontot.
Oskar Ping finslipar utseendet för varje modelluppdatering. Stor klubba som ändå förpackas i en skapligt attraktiv kostym. Brutalt förlåtande. Hjälper absolut om du (som högerspelare) har tendens att släppa ut bollen till höger emellanåt.

Plus
Väldigt förlåtande
Bred målgrupp 
Slicemotverkande

Minus 
Inga anmärkningar

Experten säger
– Fantastisk utveckling av G-serien. En bra kombination av ett hett blad med goda längdegenskaper i en snyggare förpackning än tidigare. Ping har sedan många år ett patenterat och sofistikerat fittingsystem för att lättare hitta rätt i längd och lie, med olika färgkoder för olika lievinklar. Järnen går även att beställa med ”retro loft” (lägre loft) eller ”power spec loft” (starkare loft) vilket är ett smidigt alternativ vid en utprovning. G425-järnen har numera Arccos-sensorer i greppen som standard, vilket är toppen för dig som gillar att föra statistik och vill utveckla ditt spel, säger Axel Engelberth, custom fitting-expert Dormy.


TaylorMade SIM2 Max.

TaylorMade SIM2 Max
Pris 8 600 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 25°/43,5°

Svensk Golf säger
Olof Hyrsetsmarknaden i Spanien är stor och jag antar att den här modellen är tänkt för den. Högt träffljud och känns lite billig överlag. Med det sagt är det en skön, enkel och trygg klubba att slå med.
Eric Borde få en något tydligare identitet. Ett klart kompetent järn, men skiljer sig inte tillräckligt mycket från Max OS-modellen för att de verkligen ska prata direkt mot skilda spelartyper.
Oskar Ganska kompakt utseende. Känns som att den kan flyga långt. Lite diffus träffkänsla, inte lika solid som exempelvis JPX921 Hot Metal eller Radspeed.

Plus
Längdkanon
Lättslagen
Relativt billig

Minus 
Lär av Ping, lägg mer tid på utseendet i standardseten!


Titleist T300.

Titleist T300
Pris 8 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26°/43°

Svensk Golf säger
Oskar Kategorivinnare i fjol och det är verkligen svårt att hitta något att anmärka på här. En mycket övertygande kombination av design och prestanda för en attraktiv prislapp.
Eric Baksidans något forcerade design sköljs ned med en tajt och solid träffkänsla. Ett bra allroundjärn av 2020-talssnitt som bör bli aktuellt för att avrunda många komboset inom T-serien. 
Olof Ett perfekt järn som kan hänga med från hcp 54 till singelhandicap. Har inget mer att tillägga.

Plus
Allt-i-ett-set
Bäst träffkänsla i kategorin
Mycket prisvärda 

Minus 
Inga anmärkningar


XXIO X.

XXIO X
Pris 11 500 kr (5 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26°/43°

Svensk Golf säger
Olof Fartkanoner utan att låta eller kännas som det. Bra XXIO! Spelare med låg hastighet kommer få hjälpen de söker. Priset är förstås alltid en relevant aspekt när det kommer till XXIO-klubbor. Måste utmärka sig rejält vid en utprovning. Skön träffkänsla överlag hos XXIO. 
Oskar Ser fin ut, särskilt i jämförelse med många konkurrenter i kategorin. Väldigt bra träffkänsla, kompakt och solid. Inte riktigt lika snäll som vissa andra i kategorin, men v-sulan kommer många ha glädje av när det gäller turfkontakten.

Plus
God träffkänsla
Rejäla fartresurser
XXIO:s snyggaste järn

Minus
Kunde sticka ut mer med tanke på priset


Zynk EZ 220.

Zynk EZ 220
Pris 7 000 kr (6 järn med grafitskaft)
Loft (J7/PW) 28°/44°

Svensk Golf säger
Olof Lite småtrist utseende men helt klart en presterande klubba som är lätt att svinga. Ger lika delar kontroll och formbarhet som höjd och fart. 
Oskar Det här är ett järn som kan tilltala även den lite bättre spelaren. Ser ganska bra ut tycker jag, även om den där sista premiumfinishen, som till exempel Apex DCB har, kanske inte riktigt finns där. Lite diffus i träffen också.
Eric Jodå. Lättviktskonstruktionen adderar fart. Men den gör det också något svårare att verkligen få ut en fullvärdig känsla av det som händer i träffen.

Plus
Förlåtande
Klassisk form
Mångsidig

Minus 
Svårdefinierad träffText: Svensk Golf • 2021-05-04
UtrustningCallawayCleveland/SrixonCobra/PumaJärnjärntest 2021MizunoPingTaylorMadeTitleistUtrustningXXIOZynk Golf
Scroll to Top