”Tourproffsen brukar oftast kontakta mig själva direkt via Instagram när de vill beställa.”

Mötet

Klubbornas främsta beskyddare

I ett hobbyrum i Linköping har Per Emdén skapat headcovers som letat sig ner i bagarna hos tourspelare som Justin Rose och Camilla Lennarth. Nu siktar han på att lämna jobbet på byggfirman och göra headcovers på heltid.

Text: Svensk Golf • 2020-12-18 Uppdaterad 2020-12-18

Artikeln publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 6/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Hur halkade du in på att göra egna headcovers?

– Jag hade en gammal Callaway Big Bertha trätrea som saknade headcover. Så jag gjorde helt enkelt en headcover till klubban, trots att jag inte sytt med läder tidigare. Men det var lite skoj så jag gjorde några headcovers till. Sedan lade jag upp nån bild på Instagram, som någon såg och frågade om jag kunde göra en headcover till dem. Sedan har det rullat på.

På vilka tourer har dina headcovers dykt upp i bagarna?

– Det har mest varit på Europatouren, både herrar och damer. Men det var lite speciellt när Justin Rose hade mina headcovers på första PGA Tour-tävlingen på Colonial i juni. Jag gjorde dem för två eller tre år sedan till en av hans kompisar, som skulle ge dem till Rose när han blev adlad i England. Och nu använde han dem när avtalet med Honma upphört. Men annars brukar tourproffsen oftast kontakta mig själva direkt via Instagram när de vill beställa.

PER EMDÉN

ÅLDER: 40 år
HEMMAKLUBB: Landeryds GK
DRÖMSPELARE ATT GÖRA HEADCOVER TILL: Henrik Stenson. Visst vore det otroligt kul att göra något till Tiger, men Stenson ligger mig när- mast om hjärtat

Vem är din typiska kund?

– Det är rätt brett. Men det är vanligt att folk köper en handgjord headcover i present, vilket passar bra till de som har allting eftersom det är en unik gåva. Men annars är det både företag och privatpersoner. Jag säljer mest till Storbritannien, sedan USA och därefter till Sverige.

Hur ser tillverkningsprocessen ut?

– Först spikar vi designen genom att beställaren förklarar vad de vill ha i text eller med en enkel skiss. Utifrån det gör jag en digital designskiss. När den är godkänd så kör jag igång produktionen, som sker i ett rum hemma där jag kan vara efter att fruns pysselgrejer slängdes ut därifrån. Det är där jag har mina sy- och brodyrmaskiner. Jag har mallar som jag skär ut headcovern ifrån. Ska det vara brodyr så skapas sedan ett mönsterkort, och är det läderdetaljer som ska på så använder jag olika skärmaskiner. Tidsåtgången varierar men efter att delarna är klara syr man ihop en headcover på runt en kvart. Men mönsterkorten kan ta mer tid att skapa, beroende på hur avancerad designen är.

Hur vill du utveckla det här i framtiden?

– Jag är idag kalkylator på en byggfirma. Men drömmen är att göra headcovers på heltid. Uppdrag och förfrågningar finns. De kommer in varje dag från olika håll i världen. Men det är ett ekonomiskt steg som måste tas eftersom jag måste ligga ute med pengar för varje skinn som köps in. Och det krävs att ett antal headcovers görs från varje skinn innan jag ens har täckt kostnaden.



Text: Svensk Golf • 2020-12-18
UtrustningÖvrig utrustning
Scroll to Top