TM_irons_20

Utrustning

Här är TaylorMades nya järn

Smäckra blad och ett kompakt syskon till populära P790. Detta står på menyn när TaylorMade lanserar nya järn till hösten.

Text: Eric Franzén • 2020-08-10

Vad är nytt i TaylorMades järnfamilj?


I början av september är det dags för en större uppdatering av TaylorMades P700-serie. Målgruppen är med andra ord något snävare än vid vinterns lansering av de spelförbättrande SIM-järnen. Fokus riktas också tydligare mot utprovningsmarknaden, då de nya modellerna kan matchas och mixas i comboset.  

P•770 har numer inte mycket gemensamt med det cavityback-järn som lanserades under samma namn för några år sedan. Talar vi klarspråk är detta TaylorMades omåttligt populära P790-järn med ett mindre och aningen mer avskalat klubbhuvud samt med något smalare sula och tunnare topplinje. Detta högteknologiska distansjärn kan både passa den något bättre spelaren och vassare medelgolfaren som gärna utvinner någon meter extra på längden och höjden – med hjälp av den tunna träffytan, lågt positionerade volframvikten, speed slot-skåran och den ihåliga konstruktionens sviktande skumfyllning.

P•7MC är en smäcker muscle cavity som främst pratar till den bättre spelaren. Den som spelat 2017-års P750-järn kommer att känna igen sig direkt, då huvudets form, längd och offset rakt av hämtats från P750. P•7MC har dock begåvats med något mer massa bakom träffpunkten i syfte att skapa en ännu mer solid känsla. Detta är också en smidd klubba i 1025 kolstål som tillverkats med bolagets nya “compact grain forging”-metod där klubbhuvudet tar form i en press som genererar ett tryck på 2000 ton. Den kompakta och stilrena designen är i linje med hur precis kontroll av bollbanan här prioriteras högre än rent förlåtande egenskaper.

P•7MB ersätter tidigare bladmodellen P730 och bygger på en design med inslag från de prototyp-järn som Dustin Johnson spelat med. Tunn topplinje och minimal offset. Den sistnämnda parametern stramades upp ytterligare på de långa järnen efter feedback från Rory McIlroy. Ja, detta är en klubba som få kan ta till sig i form av ett komplett set, men i kombination med P7MC och/eller med P770 har detta blad möjlighet att ta plats i en bredare skara utprovade comboset.

Våra första intryck av TaylorMades nya järn:


Bolagets designteam har tagit ett bestämt kliv i rätt riktning och skapat tre stilrena och snygga klubbor som ger P700-serien en betydligt mer sammanhållen identitet. Vid de första svingarna på rangemattan med P•770 känns mycket igen från den senaste P790-uppdateringen fast i betydligt smäckrare paketering.  Visst, det mindre klubbhuvudet gör den något mindre förlåtande än seriens storebror och har främst skapats med något vassare singelhandicapare i åtanke. Men ambitiösa medelgolfare som tilltalas av ett järn med något mindre offset och loft – men ändå är ute efter den explosiva träffkänslan behöver inte springa i andra riktningen när det är dags att fundera på nya järn.

P•7MB och MC kräver föga överraskande något mer av spelaren. Det är två järn med mycket skön smidd känsla åt det mjukare hållet när bollträffen sitter, men där mer orena utflykter på bladet kostar i form av tappad längd och ökad spridning.
P•7MB är förföriskt inbjudande både sett till kontroll, träffkänsla och utseende, men blottar också effektivt dina brister när ett större antal bollar slås iväg. Även om ditt handicap är på den lägre delen av skalan kommer den troligen att göra sig bättre i bagen som en extra krydda i ett comboset. Bollträffen bör också vara relativt konsekvent hos den som sneglar mot P•7MC. Men för den som vill sniffa på en klubba med större möjlighet att kontrollera bollen i höjd- och sidled är det här inte en helt oäven instegsmodell. Sneglar du mot Titleist T100 eller Srixon Z785 kan P7•MC också vara värd att tas in i leken för vidare utvärdering.  

Fakta

P•770/P•7MB/MC
I butik: 4 september
Standardskaft: KBS Tour (X 130 gr, S120 gr)
Pris: 14 000 kr (4-PW) för samtliga tre modeller

Övriga höstnyheter från TaylorMade

SIM-familjen utökas med två nya utility-modeller, som komplement/alternativ till SIM Max-hybriderna. SIM DHY är den större och något mer förlåtande modellen med bredare sula och matig topplinje. SIM UDI har en mer slimmad design och är tänkt att tilltala den som föredrar ett långt järn före en hybrid. Båda klubborna är ihåliga konstruktioner som matats med välkänd TaylorMade-teknologi som SpeedFoam (insprutat uretan-skum), Thru Slot Speed pocket samt kommer med en smidd träffyta i C300-stål, vilket också återfinns i SIM-linjens metalwoods och hybrider. Finns i butik 4 september och kostar 2 800 kr.

Spider FCG är det senaste tillskott i bolagets populära putterlinje. Designmässigt tar man ett steg ifrån Spider-linjens vanliga utformning och presenterar istället ett mer traditionellt mallethuvud som ska förmedla samma känsla som en bladputter. Något man strävar efter att uppnå med en markerad postionering av tyngdpunkten i huvudets främre del. Landar i butik 4 septemer och kostar 3 500 kr.


Text: Eric Franzén • 2020-08-10
UtrustningJärnTaylorMadeUtrustning
Scroll to Top