Golfskor med mjukspik har sina fördelar på golfbanan. Foto: Getty images

Utrustning

Ny studie visar: Viss typ av golfsko ger mer längd

Föredrar du de bekväma och smidiga spiklösa skorna? Du är inte ensam. Men en ny studie visar att det kan skada scoren på golfbanan.

Jesper Johansson • 2019-12-17

En oberoende studie visar att det finns flera fördelar att spela golf med mjukspik. Bollhastighet, slaglängd och smash factor ökade medan bollarnas spridning minskade när golfare använde sig av skor med mjukspik istället för skor med spiklösa sulor.
Studien gjordes av PGA-tränaren Eric Alpenfels och Rob Christina, som är professor i kinesiologi på University of North Carolina.

Enligt studien var den största skillnaden hos spelare med högre handicap då skor med spik gav en stabilare underkropp, vilket i sin tur främjar en mer konsekvent sving som i sin tur ger mer energi in i bollen.

Totalt var det 28 spelare som gjorde studien. Spelarna delades in i två grupper där ena halvan hade handicap 12 och mer, den andra gruppen hade lägre. Alla spelare slog sedan tio slag med drivern, fem med mjukspik på sulorna – fem slag utan.
Det största fyndet var att spelarna slog i snitt 4,35 yards, 3,97 meter, längre med spikskor. Dessutom ökade alltså bollhastigheten och smash factorn samtidigt som slagens spridning minskade.


Scroll to Top