Utrustning

Så har vi gjort årets järntest

Tjocka, tunna, avskalade eller högteknologiska. Bland årets nya järnmodeller finns mycket att välja mellan. Vårt test hjälper dig att hitta rätt.

Svensk Golf • 2019-05-06

Våra enkätundersökningar visar att en svensk golfare köper ett nytt järnset ungefär vart sjätte, sjunde år. Om du går i köptankar inför årets säsong finns många spännande nyheter att välja mellan. Många järnset marknadsförs med löften om mer längd.
Men glöm inte att det är lika viktigt att du trivs med formen och upplever att du får tillräckligt med hjälp att få en bra bollflykt.

Använd gärna vårt test som en fördjupande guide till vad marknadens nya klubbor går för. Men glöm inte att investera tid i en ordentlig utprovning innan du köper nytt. Att exempelvis anpassa lievinkeln på dina järn är a och o!

VÅR TESTPANEL

Ryggraden i vårt utrustningstest är att vi låter amatörgolfare av olika spelskicklighet testa klubborna, inte svingrobotar eller proffs. Vi anser att det mest intressanta är att veta hur klubborna tas emot av spelare likt du själv som läser detta. Årets panel bestod av tio spelare med handicap fr.n 0 till 18 och med svinghastighet med järnsjuan i ett spann från 68 till 100 mph, översatt till carrylängd är det mellan cirka 110–175 meter.

Testpanelen får ge sina subjektiva intryck om varje klubba, betygsätta dem på tre olika punkter och dessutom har vi samlat in data när de slagit klubborna i vår launchmonitor.

Så har vi gjort årets järntest
Alla järnklubbor har testats i en GCQuad launchmonitor. Foto: Erik Ericsson
HÅRDA FAKTA

GCQuad är den mest avancerade launchmonitor som Foresight Sports utvecklat. Med hjälp av den kan vi registrera en mängd intressanta data, bland annat bollhastighet, utg.ngsvinkel, träffpunkt och slaglängd. Det här görs med hjälp av fyra höghastighetskameror som tar upp till 10 000 bilder per sekund vilket ger väldigt hög noggrannhet i mätningarna. För att göra testet så verklighetstroget som möjligt har vi använt riktiga bollar av samma modell.
All data med GCQuad är inhämtad med Callaway Chrome Soft-bollar.

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken Svensk Golf säger summerar vi kort det viktigaste du behöver veta om den aktuella klubban. Därefter följer kommentarer från testpanelen samt betyg, där deltagarna gett poäng till klubborna på en skala från 1 till 10 på följande tre områden.

FÖRLÅTANDE

Upplever du att klubban kräver mycket av dig eller är det lätt att få en bra bollflykt? Hur grova/bestraffande blir dina missar?

TRÄFFKÄNSLA

Hur upplever du ljudet? Hur känns träffen i händerna?

UTSEENDE

Vad tycker du om klubbans utseende? Främst fokus på hur du upplever klubban när du adresserar bollen (80%) och sedan hur klubban ser ut i bagen (20%).

Under rubriken För vem? sammanfattar testredaktionen sina slutsatser från den data som mätningarna med GCQuad har gett oss och de kommentarer som spelarna ger.

Vi har också angett en SVÅRIGHETSGRAD för varje klubba för att ge dig ytterligare


Scroll to Top