Redan vid första anblick syns det att Vapor Flex är packad med intressant desgin, från cavityn till vikttuben.

Utrustning

Nike Vapor Flex

Läs vad Svensk Golfs testpanel tycker om Nikes nya driver Vapor Flex.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10 Uppdaterad 2019-12-11

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken “Svensk Golf säger” sammanfattar vi kort det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi på de insikter vi fått om varje modell med hjälp av bollflyktsradarn TrackMan.

LAUNCH. Utgångsvinkeln mellan bollen och marken (horisonten) direkt efter träffen. Ihop med bollhastighet är launchvinkeln en avgörande parameter för hur högt och långt slaget kommer att flyga. Tumregeln är att ju långsammare du svingar, desto högre launchvinkel behöver du för att maximera längden på slaget.

SPINN. När du slår ett golfslag kommer bilen direkt efter träffen att börja rotera bakåt. TrackMan mäter spinntalet, vilket är viktigt att hålla koll på när du provar ut en driver eftersom det påverkar bollflykt och slaglängd. Både du själv, beroende på hur du svingar, och klubbans egenskaper påverkar spinnen. Det finns inget gyllene spinntal för alla spelare, men generellt kämpar spelare som svingar snabbare och/eller slår ner på bollen med för mycket spinn.

PRIS: 4 199 kr.
LOFT: Justerbart: 8,5-12,5.
JUSTERBARHET:  Ja: loft (4 grader), facevinkel (neutral, öppen och stängd) och en tubformad vikt för att justera tyngdpunkten.
STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: Flaggskeppet i Nikes driverfamilj 2015 har en ny teknologi de kallar Flex Flight, som består av en tub som är tyngre i ena änden och flyttar tyngdpunkten i klubbhuvudet beroende på hur den förs in.

SÅ GICK PANELSNACKET: “Jag gillar utseendet, den känns fräsch, modern, futuristisk – tilltalande helt enkelt. Den ger mig en borrande bollflykt med bra tryck, men känns som den kräver mer tajming av mig.”

“Inte en klubba för mig. Det kraftigt dämpade ljudet gör att jag blir misstänksam från start och sedan spinner den lite för lite för att jag ska få ut max av mina slag. Men man känner att den har stor potential de gånger man får ut allt.”

Nike Vapor Flex
Beroende på hur vikttuben förs in i klubbhuvudet så flyttas tyngdpunkten längre bak eller längre fram, för att påverka launch och spinn.
Nike Vapor Flex

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10
UtrustningDriversNikeTestUtrustning
Scroll to Top