Fly-Z+ är Cobras flaggskeppsdriver 2015 med ”FlipZone”-teknologi för att justera tyngdpunkten.

Cobra Fly-Z+

Läs vad Svensk Golfs testpanel tycker om Cobras nya driver Fly-Z+.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10 Uppdaterad 2019-12-11

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken ”Svensk Golf säger” sammanfattar vi kort det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi på de insikter vi fått om varje modell med hjälp av bollflyktsradarn TrackMan.

LAUNCH. Utgångsvinkeln mellan bollen och marken (horisonten) direkt efter träffen. Ihop med bollhastighet är launchvinkeln en avgörande parameter för hur högt och långt slaget kommer att flyga. Tumregeln är att ju långsammare du svingar, desto högre launchvinkel behöver du för att maximera längden på slaget.

SPINN. När du slår ett golfslag kommer bilen direkt efter träffen att börja rotera bakåt. TrackMan mäter spinntalet, vilket är viktigt att hålla koll på när du provar ut en driver eftersom det påverkar bollflykt och slaglängd. Både du själv, beroende på hur du svingar, och klubbans egenskaper påverkar spinnen. Det finns inget gyllene spinntal för alla spelare, men generellt kämpar spelare som svingar snabbare och/eller slår ner på bollen med för mycket spinn.

PRIS: 3 495 kr.
LOFT: Justerbart: 8,5–11,5.
JUSTERBARHET:  Ja: loft (3 grader), lievinkel, med tre upprätta (draw) positioner, samt en viktskruv i sulan för att justera tyngdpunkten.
STANDARDSKAFTLÄNGD: 45 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: ”Flip it and rip it”, säger Cobra. Med det syftar de på den vikt i sulan av klubbhuvudet som går att positionera i två olika lägen för att påverka bollflykten – lägre och med mindre spinn med vikten längst fram.

SÅ GICK PANELSNACKET: ”Den känns något mindre förlåtande än vissa andra, men samtidigt känner jag att jag får bra lyft och riktigt fint tryck i slagen. Behaglig form och färg, inte lika stor kontrast som med exempelvis vita driverhuvuden.”

”Viktlösningen ger ett extra fitting-verktyg, det hjälper till att finjustera bollflykten. När allt stämmer blir det fin utdelning på längden.”

Cobra Fly-Z+
Vikten i sulan är skruvbar och kan flyttas mellan två positioner i klubbhuvudet, en längre bak och en längre fram.
Cobra Fly-Z+

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10
UtrustningCobra/PumaDriversTestUtrustning
Rulla till toppen