Engelsmannen Ian Poulter tycker att spelare från DP World Tour borde försöka ta sig till LIV Golf Foto: Getty Images

Poulter: ”Galen om man inte väljer att ta chansen”

Engelsmannen: "Detta är en helt annan nivå".

Text: Svensk Golf • 2023-10-20 Uppdaterad 2023-10-20

Under fredagen inleds lagfinalen i LIV Golf på Blue Monster i Doral, Florida. Mycket av förhandsintervjuerna handlar dock inte så mycket om själva tävlingen som om framtiden för LIV Golf. Och hur ett eventuellt framtida samarbete mellan tourerna kommer att påverka säsongerna som kommer.

Efter förra veckans tävling i Jeddah står det klart att fyra spelare får lämna LIV Golf Invitational Series till nästa säsong. Chase Koepka, Jediah Morgan, James Piot och Sihwan Kim får alla bege sig till Abu Dhabi i december för att försöka behålla sina platser via kvalskolan, LIV Golf Promotions Tournament. Det är dock högst oklart om spelare från till exempel DP World Tour kommer att få dispens för att åka till LIV Golf Promotions Tournament, utan riskerar i så fall böter.

Engelmannen Lee Westwood och tyske Martin Kaymer räddades kvar på LIV även nästa säsong tack vare att de är kaptener för varsitt lag. Frågan är då hur många lediga platser som kommer att finnas för nya spelare till 2024. En plats viks åt ettan på Asian Tour International Series Order of Merit, amerikanen Andy Ogletree.

Enligt flera av LIV-spelarna är efterfrågan från spelare på PGA Tour och DP World Tour stor.

– Jag tänker inte nämna några namn men jag har fått flera samtal från spelare som vill in, och det är inte överraskande för mig. Varje tävling har en prispott på 20 miljoner dollar och priser för lagen ovanpå det och man får spela mot spelare som Dustin Johnson, Brooks Koepka, Cameron Smith och Talor Gooch varenda vecka. Om man är på DP World Tour så är man galen om man inte väljer att ta den chansen, detta är en helt annan nivå, sa Poulter inför veckans lagfinal i Miami.

Också Phil Mickelson tror att det kommer att bli ett inflöde av spelare inför den nya säsongen av LIV Golf.

– Jag tror inte, jag vet, sa Mickelson inför lagfinalen, och fortsatte.

– När spelare tittar på LIV så vill de bli en del av det. Alla här är glada och njuter av lagdelen och alla andra fördelar som finns här. Jag tar emot många samtal från spelare på alla tourer som vill komma hit. Den stora frågan är hur många platser som finns för är finns betydligt fler spelare som vill komma hit än det finns platser.

Själva lagfinalen spelas mellan fredag och söndag och de fyra främsta lagen inför tävlingen slipper spela den första omgången.

Två dagars matchspel (singel och foursome) följt av slagspel sista dagen där varje slag har betydelse. 
Efter resultaten i grundserien slipper de fyra bästa lagen spela första omgången: 
1. 4 Aces GC – Dustin Johnson, Pat Perez, Patrick Reed och Peter Uihlein
2. Crushers GC – Bryson Dechambeau, Paul Casey, Charles Howell III och Anirban Lahiri
3. Torque GC – Joaquin Niemann, Sebatián Munoz, Mito Pereira och David Puig
4. Range Goats GC – Bubba Watson, Talor Gooch, Thomas Pieters och Harold Varner III

Henrik Stensons lag Majesticks GC hamnade på elfte plats av de tolv lagen och de kommer att möta Sergio Garcias lag, Fireballs GC i första omgången.

– Alla lag är starka och det kommer inte att bli lätt men jag tror att vår uppställning passar mot Majesticks, sa Garcia inför matchen.

Och en av de två singelmatcherna kommer att stå mellan just Garcia och Stenson. Ett möte mellan två tidigare Ryder Cup-kompisar. Den andra singelmatchen spelas mellan Sam Horsfield och Eugenio Chacarra medan foursomematchen spelas mellan Abraham Ancer och Carlos Ortiz från Fireballs mot Ian Poulter och Lee Westwood i Majesticks.

Här kan ni läsa mer om lagfinalen och LIV Golf


Text: Svensk Golf • 2023-10-20
TournyttHenrik StensonIan PoulterLIV Golf Invitational SeriesPhil MickelsonSergio GarciaTournytt
Rulla till toppen