Viktor Hovland och Ludvig Åberg spelar även eftermiddagens fyrboll under lördagen Foto: getty Images

Ryder Cup

“Fick anpassa mig eftersom jag är yngst”

Vi pratar foursome med Ludvig Åberg efter succédebuten i Ryder Cup.

Text: Eric Franzén • 2023-09-29 Uppdaterad 2023-10-03

MARCO SIMONE G&CC, ROM. Foursome är både en av golfens roligaste och svåraste spelformer. Men hur många procent av ren golfglädje som strålar genom kroppen när du ska slå ett järnslag från Marco Simones första fairway under din första runda i Ryder Cup kan givetvis diskuteras.

Att förbereda sig inför en runda där du spelar din egen boll och slår alla slag har redan blivit en hårdkodad procedur i Ludvig Åbergs karriär på college- och tournivå.

Men att förbereda sig inför en foursomematch, där den ryckiga rytmen kan öppna helt okända dörrar i ditt medvetande på vid gavel är något helt annat. Ett faktum som inte ens golfvärldens allra hetaste 23-åring från Eslöv inte kan värja sig mot.

– Foursome är lite lurigt ibland. Det kan gå ett rätt bra tag innan man slår ett visst slag eller en putt eller en drive. Man får egentligen vara okej med att det är så. Ju mer energi du lägger på att det stör dig desto jobbigare blir det för dig, tror jag. Man får ta det för vad det är och försöka vara redo för det på golfbanan, säger Ludvig Åberg till svenskgolf.se några timmar efter debuten i Ryder Cup. Den mycket lyckade debuten, bör egentligen tilläggas med de tjockaste versala tuschstreck som kan frambringas.

Tillsammans med Viktor Hovland kopplade Åberg ett tidigt grepp om förmiddagsmatchen under de första hålen, där det första trevande järnslaget avlöstes av norrmannens numer allt vanligare magi med wedgarna. USA släpptes aldrig in i matchen på allvar, trots att de lyckades jämna ut ställningen efter den nordiska rivstarten. Efter det fjärde hålet var det bara delningar eller vunna hål till Europas favör som sladdade in i kortet.

Slutresultatet skrevs till 4/3 efter Hovlands prydliga bunkerslag på 15. Men om siffrorna skulle spegla den framgångsrika foursome-dynamiken och allmänna kemin mellan Hovland och Åberg skulle de varit betydligt större.

På vår fråga om när han egentligen spelade foursome senast, innan Ryder Cup, måste Åberg tänka efter någon sekund.

– Det måste nästan varit under förra årets Lag-SM på Uppsala. Men just foursomematcher har vi ju spelat en del under Lag-EM. Det är ju en annan känsla och så mycket roligare. Man kan göra lite highfives med sin polare och sedan spela lite bra golf också. 

Valet av foursomepartner görs som bekant av den europeiske kaptenen Luke Donald, åtminstone i slutänden. Men för spelarnas del gäller det också att komma överens om vems bollmodell som de ska spela med. Ett dilemma som ibland kan ställa till med märkbara problem om skillnaderna i de föredragna bollarnas egenskaper är för stor, som när Phil Mickelson och Tiger Woods parats ihop för foursome i Ryder Cup. Enligt Åberg var det inte lika knivigt för honom och Hovland att enas i frågan.  

– Jag får anpassa mig eftersom jag är yngst, men vi spelar ganska lika bollar. Han spelar Pro V1 och jag spelar V1x så för min del är det nästan bara bra att jag får lite mindre spinn i bollen. Så det var inte jättesvårt, konstaterar Åberg.


Text: Eric Franzén • 2023-09-29
TournyttLudvig ÅbergRyder CupTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen