En euforisk Luke Donald fångad på 16:e hålet, strax efter Rahms sänkta chip. Foto: Getty Images.

Ryder Cup

Donalds mäktiga styrkebesked

Hyllar stämningen i laget efter den historiska inledningsdagen.

Text: Eric Franzén • 2023-09-29 Uppdaterad 2023-10-03

MARCO SIMONE G&CC, ROM.Sent under eftermiddagens fyrbollar händer det. När Jon Rahm sänker sin chipp på 16:e hålet kan inte Luke Donald längre hålla emot. Armarna åker upp i luften när kaptensrollen överges för några sekunder och han bara är en i laget som firar det osannolika ögonblicket där matchen tar en ny vändning till Europas fördel.

Lite senare kan Luke Donald blicka tillbaka på en historisk fredag där Europas lag endast släppte tre delningar till USA. Ställningen inför lördagens foursome och fyrboll är 6,5 – 1,5 till Europas favör. Under fredagens avslutande presskonferens ska den 45-årige summera en av de mest omtumlande dagarna i sin långa golfkarriär, där han för egen del inte slagit ett enda slag eller läst en enda puttlinje. 

– En otrolig start och en historisk dag, men vi vill att det ska bli en historisk vecka, så jobbet är definitivt inte klart. Vi kommer alla att fira en fantastisk dag, men vi kommer tillbaka imorgon bitti med målet att försöka vinna morgondagens session. Vi kommer att få våra killar att fokusera för att vara tillbaka i sadeln, så att säga. Men vilken dag.

Att försprånget skrivs till hela fem poäng efter den första speldagens foursome och fyrboll tillskriver Donald främst hur Europas tolv spelare verkligen strålat samman i ett enat lag.  

– Dessa killar stöttar varandra. Det är tolv starka personer och det finns ingen verklig hierarki. Alla vill det bästa för varandra. Vi har haft fyra, fem fantastiska dagar; atmosfären i lagrummet har varit fantastisk. Det har varit mycket positivt.

Det står klart att Donald hittills också visat en stark fingertoppskänsla i hur han parat ihop Ludvig Åberg och övriga rookies med erfarna spelare som både kunnat peppa och ingjuta lugn på banan.

– Det här är en stor scen. Det är trevligt att spela på hemmaplan, men den första utslagsplatsen, det är nervöst. Det är en situation med mycket press. Det är något de aldrig tidigare har upplevt, så att ha någon med erfarenhet bredvid dem som har varit igenom det, för att guida dem, för att hjälpa dem, det var verkligen målet. Rosey gjorde ett fantastiskt jobb med Bob. Jon gjorde ett fantastiskt jobb med Nicolai. Viktor och Ludwig, Shane och Sepp, alla de killar de spelade med är stora karaktärer och passionerade individer. Återigen var mitt mål den här veckan att få dem att känna att de hörde hemma; att de hade möjlighet att bidra den här veckan. Deras röst och deras bidrag var lika viktiga som vilken annan spelare som helst.

För Luke Donald väntar nu delvis en annan typ av utmaning under lördagen. En dag där Europas lag inte självbelåtet får slå sig till ro och lita på att den dominanta ledningen kommer att hålla hela vägen in till mål.

– Det kommer vi inte göra. Vi kommer att njuta av den sista timmen här och firandet, men du vet, när jag är tillbaka på hotellet kommer vi ha ett lagmöte och sedan är det tillbaka till jobbet.

– I morgon är jag verkligen fokuserad på att gå ut försöka vinna förmiddagens omgång. Det kommer att vara vårt enda mål för imorgon bitti, och det kommer självklart att finnas några öppnare tankegångar inför lördag eftermiddag och singelspelet, men det här är en fantastisk start, och vi vill bygga vidare på den ledningen.

Senare på kvällen äntrar USA:s kapten Zach Johnson samma podium i intervjurummet. Tonen är något mer tillknäppt när den tvåfaldige majorsegraren försöker redogöra varför just denna fredag blivit den första dagen i Ryder Cups historia som USA gått helt segerlösa från.

-Jag tycker att det är ganska enkelt. Från mitt perspektiv ser det ut som att det europeiska laget slog sina slag lite bättre än vi gjorde idag, och det är golf. Så det är bara att lyfta på hatten för Luke och hans lag.

– Den här dagen är över, och det finns fler möjligheter att fånga där ute. Ungefär 28 procent av turneringen har klarats, så vi har 72 procent kvar. Nu finns en möjlighet och  förmåga att gå ut och visa upp och visa den verkliga karaktären hos det här laget, vilket jag har varit mycket stolt över ända från början.

Johnson medgav att det amerikanska laget har drabbats av mildare sjukdom under de senaste dagarna, men avstod att redogöra för hur dessa omständigheter möjligen påverkat dem.

– Ja, vi har vissa tecken på saker som är olyckliga. Det är en sådan där situation där energin ibland är lite låg, men förmågan och viljan att gå ut och spela finns fortfarande. Var och en av dem vill fortfarande spela varje match, vilket är uppmuntrande.

– Det har cirkulerat lite bland caddies och spelare. Det är som det är. Men det är inget mer än så. Killarna kämpar och spelar ändå. Jag menar, det är inget som har tyngt oss på grund av den bredd vi har i laget och på grund av de många alternativ vi tror att vi besitter.


Text: Eric Franzén • 2023-09-29
TournyttLuke DonaldRyder CupTournyttZach Johnson
Rulla till toppen