Ludvig Åberg och Peter Hanson fångade under BMW PGA Championship på Wentworth. Foto: Getty Images.

Ryder Cup

Hansons tre nycklar för att lyckas med debuten i Ryder Cup

Tvåfaldige Ryder Cup-spelaren trivs i rollen som Ludvig Åbergs mentor.

Text: Eric Franzén • 2023-09-28 Uppdaterad 2023-10-03

MARCO SIMONE G&CC, ROM. Han har spelat i två Ryder Cup, gått i ledarboll på Augusta National och bärgat hela sex segrar på Europatouren. Peter Hanson kan nästan liknas vid en bottenlös brunn av erfarenhet från golf på den allra högsta tournivån. Något som Ludvig Åberg kunnat ta vara på mer frekvent efter att 45-åringens egen spelarkarriär avslutades på fjolårets Scandinavian Mixed. Den inofficiella titeln är mentor och har i praktiken inneburit att Hanson funnits vid Åbergs sida, och i enstaka fall bärandes på hans bag, under många av de viktigaste stegen under resan mot en plats i Ryder Cup. 

Men vad landar vi i om man suddar ut de åtskilliga timmar av samtal på rangen, träningsområden, banorna och andra platser som Åberg och Hanson haft,  och istället kokar ner allt till att han skulle få förmedla de viktigaste lärdomarna om att spela i Ryder Cup till Åberg på en kvart?

– Det var en intressant fråga. Det är så mycket man behöver förbereda sig för så det går nog inte att göra så snabbt och enkelt, säger Peter Hanson först lite trevande för att sekunden efter inte helt oväntat dyka ner i ett klarsynt resonemang där tre tydliga nycklar kan brytas ut.

Att hantera situationen.
– Vi har pratat mycket om att vara någorlunda komfortabel i en väldigt okomfortabel situation, som när du står på ettan här med publiken runt. Att hantera detta är viktigt med den extra press som kommer för de nya spelarna.

Att våga spela ut
– Man måste våga vara aggressiv. Att slå puttarna till hålet och slå slagen. Det är lätt att bli lite tajt och försiktig i en pressad situation där du spelar under mycket stress. Det är något som jag har kämpat med hela min aktiva spelarkarriär och lyckats med. Ludvig är likadan. Det gäller att få honom komfortabel och lita på att han är bra nog för att spela här. 

Att spara energi
-Det gäller att komma in i veckan med full energi. Det är därför som Ludvigs uppladdning kanske sett ut som den har gjort, med förra veckan i Spanien där fokus mycket låg på att komma hit med ett fullt batteri. Han har ju varit med om så mycket på kort och snabb tid, från tjeckien till vinsten i Schweiz och sedan få ett wild card och spela Wentworth i sista bollen. Så det var lite tomt i batteriet inför förra veckan. Men efter förra veckan är vi redo att spela alla matcher om det behövs, eller en match om det blir så. Den här veckan är speciell så du hinner inte överträna på rangen eftersom det är så fulla dagar. Men det är också lätt att försöka göra något annat här än vad du normalt gör under en tävling. Att du övertänker besluten och sådant. Där är det viktigt att göra det hela så likt ditt normala upplägg som möjligt.

Klockan 07:50 kommer Peter Hanson åter att finnas i Ludvig Åbergs närhet på en golfbana. Men då under svenskens debut i världens största golfevenemang, där Åberg sluter upp med Victor Hovland i foursome. 

–  Nervositeten finns där hos mig. Man vill ju verkligen att det ska gå bra – både för Europa och Ludde. Men det här blir ändå ett annat fokus för mig. Jag njuter mer av att vara här nu, än när jag spelade. Du har mer av ett tunnelseende då. Så det är fantastiskt att få uppleva det så här. Jag är otroligt tacksam över att få vara med om det igen.


Text: Eric Franzén • 2023-09-28
TournyttLudvig ÅbergPeter HansonRyder CupTournytt
Rulla till toppen