När spelarna lämnat rangen sitter Johan Marvig redo på klipparen. Foto: Christer Höglund.

Ryder Cup

Svensken som lever sin Ryder Cup-dröm

Johan Marvig ingår i banskötsel-teamet på Marco Simone G&CC.

Text: Eric Franzén • 2023-09-27 Uppdaterad 2023-09-27

MARCO SIMONE G&CC, ROM. Klockan 04:00 går bussen som tar Johan Marvig till jobbet under torsdagsmorgonen. Väl ute på Marco Simone Golf & Country Club ska han ställa i ordning gräsytorna på rangen inför att spelarna i Junior Ryder Cup startar sin uppvärmning i den ljumma gryningsluften. Sedan lämnas rangen över till de 24 spelarna som utgör USA:s och Europas lag i Ryder Cup. Till vardags är Marvig greenkeeper på Växjö GK, men under Ryder Cup-veckan är världens största golfevenemang hans arbetsplats.

– Jag fick beskedet om att jag skulle jobba på Ryder Cup i december förra året. Jag var här nere 2019 och hjälpte till under Italian Open och hade en tanke om att få göra det under Ryder Cup, säger Johan Marvig med ett brett leende på läpparna.

För Marvigs del började Ryder Cup-äventyret med ett snabbt möte under fredagseftermiddagen, där de inflygna resurserna tilldelades sina ansvarsområden för tävlingsveckan. På rangen väntar ganska utspridda arbetstimmar där det exakta tidsschemat bestäms av när och hur länge spelarna vill slå bollar.

– På morgonen kör jag i de gamla klipplinjerna och tar bort daggen från gräset. På eftermiddagen klipper jag gräset. Sedan hoppar jag in och hjälper till där det behövs folk helt enkelt. Om en bunker måste fixas till, fick jag också ta en vända på buskarna med en häcksax.

Vad är det mest utmanande med att jobba på rangen under denna vecka?
– Vi som jobbar på träningsområdena får vara här först på morgonen och åka härifrån sist på kvällen. Igår när jag började klippa såg jag plötsligt en spelare på rangen när jag hade varit igång i 20 minuter. Det var Viktor Hovland, så jag kunde bara snällt köra undan klipparen och vänta. Lite skillnad mot hemma där man istället skickar iväg golfarna för att få klippa, konstaterar Marvig med en skämtsam underton.

Att kunna se världens allra bästa spelare prestera på nära håll och låta hörselgångarna fyllas av det kraftiga ljudet från deras bollträffar är givetvis en oskattbar del av upplevelsen. Men rent yrkesmässigt finns det också klara fördelar med att vara en del av Ryder Cups massiva organisation under den utdragna veckan.

– Alla detaljer och noggrannheten i arbetet med finishen är helt makalöst. Att få träffa det här gänget igen, de som man har jobbat tillsammans med på andra tävlingar, är väldigt roligt. Alla pushar verkligen varandra därute och är enormt trevliga mot varandra.

Marvigs kalender håller för närvarande på att fyllas med möjliga inhopp på evenemang i Dubai, Skottland och en återkomst till The Players Championship – där han skötte om hål 17 under fjolårets upplaga. Den långsiktiga drömmen handlar om att få sitta på klipparen under The Open. Direkt efter Ryder Cup är det dock vardagen på Växjö GK som kallar.

– Jag landar i Köpenhamn på måndag kväll. Vid halv sju på tisdag är det bara att stämpla in med grabbarna igen.


Text: Eric Franzén • 2023-09-27
TournyttRyder CupVäxjö GK
Rulla till toppen