Novak Djokovic njöt i fulla drag av onsdagen på den tufft uppsatta Ryder Cup-banan. Foto: Getty Images.

Ryder Cup

Skratt, vingliga drivar och megakändisar

Första upplagan av Ryder Cup All-Star Match är avklarad.

Text: Eric Franzén • 2023-09-27 Uppdaterad 2023-10-03

MARCO SIMONE G&CC, ROM. Ryder Cup All-Star Match. Det är namnet på den nya programpunkten under Ryder Cup-veckan, där kända idrotts- och nöjesprofiler bildar lag med paragolfare och spelar en uppsluppen match på tävlingsbanan. Något som till stor del skapats för att ge TV-rättighetsinnehavarna ytterligare timmar med innehåll att fylla sina tablåer med. Men också ett evenemang som mjukstartar veckan för den samlade publiken och ger dem möjlighet att på både gott och ont se tunga sportnamn som Gareth Bale och Andriy Shevchenko mosa en drive på riktigt nära håll.

Åskådarskaran som följer den första bollen i all-star matchen med tennisens världsetta Novak Djokovic och Carlos Sainz är inte enorm, men de är entusiastiska. De belönas med den typ av golf som spelare som inte livnär sig på att spela golf brukar prestera. Svajig, men inlevelsefull, och kryddad med briljanta ögonblick där megastjärnorna tacksamt slickar i sig varenda promille av publikens jubel.

De slår ut på det mäktiga läktarkomplexet på hål ett och spelar en specialkomponerad slinga med sju hål, som låter dem avsluta framför den storslagna inramningen på hål 18.

Carlos Sainz går av greenen några sekunder innan Brooks Koepka kommer ut från sin presskonferens. Han ropar ett starkt ”Hey Carlos,” men det dränks i sorlet från avslutningshålet och lämnar en förvånad Koepka som blickar efter Sainz ryggtavla.

Djokovic anländer några minuter senare efter att ha skrivit autografer vid repet. Det är helt i linje med vad detta evenemang egentligen ska vara, och helt i linje med den atmosfär som Djokovic själv längtar efter att uppleva tidigt på fredagsmorgonen.

– Det är en stor ära att vara här. Att få spela golf i ett lagformat inför tusentals åskådare känns minst sagt unikt för min del, och absolut inte något jag är van vid, särskilt med tanke på nivån på mitt eget spel. Men förhoppningsvis blir jag inbjuden igen. Nu kommer jag att stanna kvar här några dagar och måste uppleva den unika stämningen tidigt på fredagsmorgonen, som jag har hört är helt otrolig, säger Novak Djokovic efter sin sjuhålsrunda.

Vem som vann? Det spelar mindre roll, men för sakens skull kan vi rapportera att lag Colin Montgomerie besegrade lag Corey Pavin med siffrorna 7-4 vid den tidiga eftermiddagens slut.

Att Novak Djokovic tillhör det vinnande laget har både han själv och 99,9 procent av sportvärlden i stort redan glömt till morgonen. Djokovic är också betydligt mer intresserad av att prata om styrkan i lagformatet än sitt eget spel.

-Tennis är möjligen den idrott som närmast kan jämföras med golf, eftersom det är en individuell sport. En turnering som Ryder Cup sticker ut och höjer sportens profil och är en av de största och mest populära lagtävlingarna någonsin. Vi har något liknande i form av Davis Cup och Laver Cup, som är en ny tävling och har ett format som till viss del påminner om Ryder Cup, konstaterar han.

Om Ryder Cup All-Star Match tar sig över Atlanten eller stannar vid att vara en europeisk angelägenhet är ännu oklart. Men för Novak Djokovic och de uppskattningsvis 50 000 åskådarna som förväntas vara där, har nedräkningen redan börjat inför den magiska fredagsmorgonen vid Marco Simones första tee.


Text: Eric Franzén • 2023-09-27
TournyttCarlos SainzNovak DjokovicRyder Cup
Rulla till toppen