David Lingmerth har lite jobb kvar för att säkra en plats i slutspelet, men avstår denna veckas 3M Open. Foto Getty Images.

Pressad slutspurt för svenskarna

Två chanser återstår för att säkra en plats i FedExCup-slutspelet.

Text: Magnus Bruhn • 2023-07-26 Uppdaterad 2023-07-26

Två veckor och två tävlingar återstår innan FedEx Cup-slutspelet drar i gång på PGA-touren, där de 70 bästa på rankingen får möjlighet att delta. I nuläget är Vincent Norrman den ende svensken på rätt sida av strecket på FedEx Cup-rankingen, där han återfinns på 59:e plats. 25-årigen inledde säsongen blygsamt men vann sedan i Barbasol Championship i Kentucky, efter särspel mot engelsmannen Nathan Kimsey. Efter segern höll Norrman inte känslorna tillbaka eftersom det var hans första vinst på touren. Norrman imponerar exempelvis genom att vara tredje bästa spelare i ”Bounce Back”-statistiken på PGA-touren med 31,02%, vilket innebär att han har förmågan att göra birdie eller bättre på ett hål efter att ha avverkat föregående hål över par.

Näst bäste svensk på FedEx Cup-rankingen är David Lingmerth på plats 71. Lingmerth har som bäst en delad tredjeplats från Genesis Scottish Open och en sjätteplats från The Players Championship, TPC Sawgrass i Florida. Den starka placering på Genesis Scottish Open kom efter sex missade kvalgränser i rad. Lingmerth behöver nu klättra en placering eller bättre för att kvalificera sig för slutspelet. Han är även fjärde bäst på ”Consecutive Fairway Hits”-statistiken på PGA-touren, vilket visar att han träffat flest fairways i följd.

Alex Norén befinner sig för närvarande på plats 111 i FedEx-rankingen och Henrik Norlander på plats 136, vilket innebär att både måste hitta på något riktigt bra under kommande veckor om den primära säsongen ska förlängas bortom nästa veckas Wyndham Championship. Samma gäller för Ludvig Åberg på plats 146, som dock spelat ett färre antal tävlingar än övriga – men redan säkrat spelrättigheterna för nästa års säsong. Nytt för i år är annars att spelarna utanför FedExCup-rankingens 70 översta platser måste säkra sina kort till nästa år genom att hamna bland de 125 främsta på den kommande höstrankingen.

Svenskarnas tuffa läge inför slutspelet är givetvis långt ifrån unikt. I USA riktas främt mycket uppmärksamhet mot stjärnorna Justin Thomas och Billy Horschel ligger på plats 75 respektive 119 i FedEx Cup-rankingen. Båda är tidigare FedEx Cup-segrare, men har hittills haft en kämpig säsong. Thomas har en fjärdeplats från WM Phoenix Open i början av året som främsta placering, men har även missat kvalgränsen fem gånger – senast på The Open Championship där han öppnade första rundan med 82 slag.

Den 36-årige amerikanen Billy Horschel har som bäst en niondeplats från matchspelstävlingen World Golf Championships-Dell Technologies Match Play i år. Efter tekniska förändringar i svingen har Horschel haft en formsvacka och missat kvalgränsen nio gånger.

Tillsammans har de båda amerikanarna 22 segrar på PGA-touren, och Justin Thomas har deltagit i varje Ryder Cup och Presidents Cup sedan 2017.

FedEx Cup-slutspelet består av tre tävlingar som avgörs under augusti månad:

  1. FedEx St. Jude Championship: 10-13 augusti på TPC Southwind i Memphis, där de 70 bäst rankade spelarna möts.
  2. BMW Championship: 17-20 augusti i Illinois, där de 50 bäst rankade spelarna efter FedEx St. Jude Championship tävlar mot varandra.
  3. The Tour Championship: 24-27 augusti i Atlanta, Georgia, där de 30 bästa spelarna från BMW Championship tävlar om FedEx Cup-titeln och en ansenlig prissumma.


Text: Magnus Bruhn • 2023-07-26
TournyttAlex NorénBilly HorschelDavid LingmerthHenrik NorlanderJustin ThomasLudvig ÅbergPGA TourTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen