Robert Karlsson har spelat hem fyra topp tio-placeringar under årets säsong i USA. Foto: Getty Images.

Tournytt

Karlsson missar årets sista major

Men sex andra svenskar är redo för The Senior Open i Wales.

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-26 Uppdaterad 2023-07-27

En knäskada stoppar Robert Karlsson från spel när herrgolfens sista major för 2023, The Senior Open, startar på den klassiska linksbanan Royal Porthcawl i södra Wales under torsdagen.

– Jag stannar hemma i USA – här är det rehab som gäller, säger Robert, den högst rankade svensken på golfens seniortourer.

Säsongen har annars varit en av Karlssons bättre sedan han passerade 50-årsgränsen och tog sin plats på PGA Champions Tour. Under 2023 har han spelat in 699 877 dollar och ligger på 14:e plats på Schwab Cups poängliga.

Två andraplatser och ytterligare två topp 10-placeringar står överst bland höjdpunkterna.

Majorsäsongen blev dock inte som katrineholmaren önskat. Spelet i Senior PGA Championship räckte till en tolfte plats. Däremot lämnade han mästerskapet i Texas med ett värkande knä.

– När vi sedan tittade på knäet insåg vi att det var dags för operation. Den gjordes och gick bra. Sommaren har handlat om rehabträning och återhämtning. Allt känns bra inför höstens spel och de avslutande tävlingarna på Champions Tour, säger Robert.

Han missade dock säsongens sista majortävlingar.

US Senior Open vanns av Bernhard Langer. Den legendariske tysken vann vid 65 års ålder sin 46:e seger på seniortouren.

Därefter vann amerikanen Steve Stricker sin tredje majortitel för säsongen.

Till The Senior Open på Royal Porthcawl kommer Langer som en favorit medan Stricker avstår resan över Atlanten. Bland kandidaterna till slutsegern nämns Padraig Harrington. Startfältet består av ett stort gäng publikfavoriter som under långa karriärer vunnit de största titlarna.

Elva av spelarna har under sina karriärer vunnit The Masters, PGA Championship, US Open eller The Open.

Sex svenska spelare är på plats på den walesiska linksbanan:

Niclas Fasth, Joakim Haeggman, Christopher Hanell, Michael Jonzon, Jarmo Sandelin, Patrik Sjöland.

Deltagarsiffran är ett svenskt rekord i The Senior Open. En gyllene svensk generation har nått senioråldern.

Årets starkaste seniordebut har hittills gjorts av Patrik Sjöland. Den nyblivne 50-åringen från Isaberg och Gislaved har inlett sin nya karriär på Legends Tour med bland annat en fjärdeplats i Irish Legends. Tävlingen spelades på en linksbana av snarlik karaktär som Royal Porthcawl. Ett gott tecken inför helgen?

Senast i Österrike var Sjöland delad elva tillsammans med Jarmo Sandelin. Jocke Haeggman var bäste svensk med en sjätteplats.

Det finns goda skäl att följa en major på herrsidan även den här veckan.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-26
TournyttChampions TourChristopher HanellEuropean Legends TourJarmo SandelinJoakim HaeggmanMichael JonzonNiclas FasthPatrik SjölandRobert KarlssonSenior Open
Scroll to Top