Alla svenskar är innanför kvalgränsen efter första ronden av The Open och Alexander Norén är bäst på en delad sjundeplats Foto: Getty Images

Fem betraktelser – första ronden The Open

Alla svenskar på rätt sida om kvalgränsen efter första dagen.

Text: Martin Strömberg • 2023-07-20 Uppdaterad 2023-07-21

Första ronden av årets fjärde och sista herrmajor är lagd till handlingarna. Spelarna i The Open bjöds på skönt väder och relativt lättscorade förhållanden på Royal Liverpool GC och tre spelare delar ledningen på fem under par. Den 22-årige sydafrikanska storvuxna amatören, Christo Lamprecht, gick tidigt runt på 66 slag och det resultatet matchades senare av engelsmannen Tommy Fleetwood och Emiliano Grillo från Argentina.

• Vad har hänt med Justin Thomas?

Den forne världsettan ser helt vilsen ut och saknar självförtroende. Det blev hela 82 slag under första ronden för JT som nästan verkar på väg att göra som polarna Rickie Fowler och Jordan Spieth, hamna i en rejäl svacka.

• Lätt att säga – svårt att utföra.

När Tiger Woods vann på Royal Liverpool 2006 träffade han 86 procent av alla fairways och undvek bunkrarna till varje pris. Inför årets tävling hade förmodligen alla spelare ungefär samma plan men Royal Liverpools bunkrar ligger så förrädiskt välplacerade och det är verkligen tålamod och envishet som kommer att ge segern till någon spelare på söndag. Det är fantastiskt att se hur välplacerade hinder och avrinningsytor kan göra en golftävling så oerhört intressant.

• Svensk kanonstart

Vi har inte varit bortskämda med majorframgångar på herrsidan den senaste tiden men det här ser ju riktigt lovande ut efter första ronden. Alexander Norén såg bättre ut än på länge, delar sjundeplatsen på tre under par, och tjänade över fyra slag mot fältet på greenerna. Även det långa spelet höll fin klass. Alexander Björk fortsatte som han gjort hela säsongen och delar 13:e plats på två under par efter första ronden. Björk var jämn i statistiken och tjänade slag mot övriga fältet i alla kategorier utom från tee där han tappade marginellt. Dessutom delar David Lingmerth 19:e plats på ett under par och Henrik Stenson är 66:e plats på två över par. Spännande fortsättning följer.

• McIlroys kamp

Rory McIlroy och Jon Rahm stod för en inte alltför imponerande rond där det kändes som att världstvåan och trean fick kämpa för varenda par. Till slut lyckades nordirländaren rädda par från ett ”omöjligt” läge i bunkern på 18:e för en rond på 71 slag (par). Rahm lyckades sämre och noterade en bogey på det beskedliga avslutningshålet för 74 slag (+3). De båda behöver en riktigt bra fredag för att spela sig i matchen.

• Little Eye var ju mänskligt

Förhandssnacket om banan har delvis handlat om det nya 17:e hålet, Little Eye. Nu var det inte särskilt mycket vind men spelarna hanterade hålet på ett bra sätt och det snittade 3,14 under första dagens spel. Det kommer förmodligen att bli högre scorer där i takt med att vinden ska öka under kommande dagar.


Text: Martin Strömberg • 2023-07-20
TournyttAlexander BjörkAlexander NorenChristo LamprechtDavid LingmerthEmiliano GrilloHenrik StensonJon RahmJustin ThomasRory McIlroyRoyal Liverpool GCThe OpenTommy FleetwoodTournytt
Rulla till toppen