Hål 7, Pebble Beach Golf Links. Foto: Getty Images

U.S. Women's Open

Första gången på en av världens mest berömda golfbanor

Pebble Beach Golf Links är spelplats för veckans U.S. Women’s Open.

Text: Svensk Golf • 2023-07-05 Uppdaterad 2023-07-06

U.S. Women’s Open

Speldatum: 6–9 juli
Regerande mästarinna: Minjee Lee, Australien
Spelplats: Pebble Beach Golf Links
Arkitekter: Jack Neville och Douglas Grant (1919) Arnold Palmer och Thad Layton (renovering 2016)
Först spelklar: 1919
Par: 72
Längd: 5 948 meter

Pebble Beach Golf Links på Montereyhalvön i Kalifornien har välkomnat många stora mästerskap genom historien. Banan, som spelas granne med Stilla havet längs den klippiga kustlinjen, öppnade för spel 1919 och designades av Jack Neville och Douglas Grant. Till skillnad från många privata amerikanska majorbanor är det möjligt att pegga upp på spela Pebble Beach som greenfeegäst. Ja, om du vill betala 625 dollar – alltså drygt 6 700 kr för 18 hål. För att kunna säkra en starttid i förväg krävs det också att du bor minst två nätter på något av hotellen som är kopplade till anläggningen.

Första gången i historien

Pebble Beach Golf Links har stått värd för herrarnas U.S. Open sex gånger. Första gången 1972 då Jack Nicklaus vann. Senaste gången var 2019, då vann Gary Woodland. 

Sedan 1947 har Pebble Beach varit hem för PGA Tour-tävlingen AT&T Pebble Beach Pro-Am (tillsammans med andra banor i området, däribland Spyglass Hill GC och Monterey Peninsuala CC).

Banan var också spelplats i herrarnas PGA Championship 1977. Segrare var Lanny Wadkins som inte var det största namnet i sin generation men som likväl vann 21 PGA Tour-titlar i karriären.

Nu kommer damernas U.S. Women’s Open till Pebble Beach för första gången och det blir intressant att se hur den spelas från en kortare tee.

Signaturhålen

Foto: Getty Images

Hål 7, par 3
Ett av världens kändaste golfhål som spelas kort och nerför mot en svårprickad green som blir väldigt liten när Stilla havsvindarna ligger på.

Hål 8, par 4 
Ett av världens vackraste som spelas längs kustlinjen och Stillwater Cove. Precision på såväl utslag som inspel är av högsta vikt. Andraslaget spelas med en rejäl höjdskillnad.

Hål 17, par 3
Vackert. Men ett långt par 3 och ett av banans svåraste hål. Här slog Jack Nicklaus en berömd järnetta som träffade flaggan på vägen mot hans seger i U.S. Open 1972. Här kan pinnen stoppas undan rejält på den avlånga, avsmalnande greenen.

Hål 18, par 5
Klassiskt avslutningshål som agerat inspirationskälla till andra par 5 världen över – exempelvis Visby GK:s 18:e. Svänger lätt till vänster runt havet och här kan det bli kostsamt för spelare som inte lyckas med sin taktik. För den som utmanar från tee och blir för girig i valet av linje väntar ett besök i vattnet. Den som är för konservativ hamnar i jobbiga bunker- eller rufflägen.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM SVENSKORNA I U.S. WOMEN’S OPEN


Text: Svensk Golf • 2023-07-05
TournyttPebble Beach Golf LinksTournyttU.S. Women´s OpenUS Women's Open
Rulla till toppen