Scottie Scheffler, segrare av 2022 års The Masters på 10 under par. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Franzén: ”Scheffler – en formmässig urkraft”

Världsettan ger oss en nödvändig påminnelse om att det inte delas ut stilpoäng för kliniskt ren golf.

Text: Eric Franzén • 2022-04-11 Uppdaterad 2022-04-11

AUGUSTA, GEORGIA Klart att 2022 års The Masters ska avslutas med en fyrputt. Den fyra dagar långa brokiga vandring som vi fått beskåda i Georgia kan nästan inte rundas av på något annat vis. 

Scottie Scheffler är inte här för att uppfylla våra eller tv-produktionens drömmar om en birdie på 18 i mjuk kvällsljus som sedan firas med gråtande familjemedlemmar. Nåja, det sista elementet kom i alla fall till slut.

Det har suckats och grymtats uppgivet inne i pressbyggnaden på Augusta National under de senaste dagarna. Inte minst bland många amerikanska golfjournalister.

För dem är inte Scottie Scheffler rätt man att bygga rubriker kring. Åtminstone inte i jämförelse med Tiger Woods eller Rory McIlroy.
Utåt sett är Scheffler kanske inte direkt en hovhållare av rang, även om de smittsamma skratt, bubbliga skämt och ärligt utförliga svar som avges på presskonferensen med den gröna kavajen ibland påskiner motsatsen. Det är i alla fall inte en 25-åring som rakt av doktorerat hos Dustin Johnsons medieträningsinstitut och hårdnackat vill låta spelet tala i de flesta situationer.

Fast på Augusta National valde han att istället köra ner det i halsen på en kollektiv golfvärld. 

Vi har fått se en glidande högerfot slira runt på Augusta och forma fram det slag som är lämpat att lösa uppgiften. Lägg till en titanskalle som klarar att lugnt och metodiskt gå igenom varje steg i sin dropp på 18 med en domare i det skede som vi tror att den gröna kavajen håller på glida av Schefflers axlar för gott.
Hans svar? Ett utsträckt långfinger i form av en stark järntrea som lassas upp mot greenen och lägger grunden för den bogey som i slutänden blir ett av de allra starkaste minnena från The Masters 2022. Ja, ihop med en fyrputt.

När hans förebild Tiger Woods segrade här 2019 så spelade Scheffler fortfarande på Korn Ferry Tour. Alltså den amerikanska undertouren. Sedan dess har vi fått uppleva en mäktig resa med spännande delstopp som fjärdeplats i 2020 års PGA Championship, 59-ronden i Northern Trust under samma år samt hans solida insats i Ryder Cup på Whistling Straits.

Fyra segrar senare under säsongen 2022 står han där i Butler Cabin, med en grön kavaj som ska krängas över axlarna av Hideki Matsuyama. Nummer ett på världsrankingen och en i nuläget formmässig urkraft som knappt kommer att vara spelbar hos bettingbolagen inför maj månads PGA Championship.

Han har också gett oss den alltid lika angelägna påminnelsen om att det inte delas ut stilpoäng för kliniskt ren golf. Den som får jobbet gjort i slutänden kommer att stå där som vinnare. 

Idag heter denna person välförtjänt nog Scottie Scheffler.


Text: Eric Franzén • 2022-04-11
TournyttAugusta NationalScottie SchefflerThe MastersTournytt
Rulla till toppen