Jin Young Ko vann fem av sina nio senast spelade tävlingar på LPGA-touren. Bild: Getty Images

LPGA-touren

Ko gick fram som en maskin – trots skadan

Jin Young Ko vann tourfinalen, drygt 13 miljoner kronor och blev Årets spelare.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-22 Uppdaterad 2021-11-22

En hårt lindad handled under spel, isbehandling, smärtstillande tabletter, inget inspel på banan, ingen uppvärmning någon speldag så när som på lite puttning och chippning.
Så har veckan sett ut för Jin Young Ko. Hon har också sagt att det gjort ont vid varje slag, särskilt från tee.
Ändå vann sydkoreanskan CME Group Tour Championship, LPGA-tourens finaltävling, på ett imponerande sätt. Under helgen gick hon de avslutande 36 hålen 15 under par efter ronder på 66 och 63 slag.
– Jag vet inte vad som hände där ut. Den här vecka var fantastiskt, sa Ji Young Ko som dragits med handledsskadan sedan i maj.
Hon hade sju raka birdies i scorekortet på lördagen, nio birdies på söndagen (dock ej i rad) som också var bogeyfri. Hon träffade alla greener på rätt antal slag från hål tio dag ett. 63 hål i rad utan att missa green. Statistik som går att leva med.

Därmed tog världstvåan Jin Young Ko sin femte tourseger för säsongen.
Hon var –23 totalt och ett slag före japanskan Nasa Hataoka. Japanskan gjorde 64­–64 under helgen men kunde ändå inte stoppa maskinen Jin Young Ko – som vann tourfinalen även förra året.
Ko fick 1,5 miljoner dollar (cirka 13,5 miljoner kronor) för segern. Den största prischecken hittills inom damgolfen.

De två svenskorna som kvalificerade sig till tourfinalen, som de 60 bästa på rankingen får spela, var väl aldrig uppe och slogs om segern men Anna Nordqvist slutade på en tredelad tolfteplats. Hon avslutade säsongen med en 67-runda, fem under par. Nordqvist var –14 totalt till slut bara fyra slag från en tredjeplats, och kunde åka hem 560 000 kronor rikare.
Madelene Sagström halkade ner några placeringar sista dagen trots 69 slag, tre under par. Hon slutade –11 totalt på en tvådelad 22:a plats värd 360 000 kronor.

Världsettan Nelly Korda och Jin Young Ko hade också en intern match om titeln Årets spelare. En utmärkelse som är poängbaserad. Båda hade med sig fyra vinster in från den gångna säsongen. 23-åriga Korda hade 191 poäng, 26-åriga Ko 181.
Korda som delade ledningen med Ko, Hataoka och Celine Boutier inför sista ronden, hade av allt att döma allt i sin hand.
Men även den titeln tog Ji Young Ko hand om, trots att hon var tvungen att vinna tävlingen.
Nelly Korda stannade på en delad femteplats och blev omkörd. Hon var sex slag efter Jin Young Ko.
Ko som slutade på 211 poäng, Korda på 197.
– Jag försökte spela aggressivt och jag löste det. Nelly tog OS-guld, hon hade en major och tre vinster till i år . Hon slår den rakt och väldigt långt och puttar så bra. Jag hade lite mer flyt än hon, så jag fick det här, sa Jin Young Ko.
De gick båda i ledarbollen.
– Det var Jin Young Ko show i dag och ärligt talat var det coolt att se. Jag bara lutade mg tillbaka och tittade på hela dagen, sa Nelly Korda.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-11-22
TournyttCME Group Tour ChampionshipJin Young KoLPGA TourTournytt
Rulla till toppen