Sex birdies, en bogey, resten par. Alexander Björk är jämsides med Rory McIlroy inför helgen. Bild: Getty Images

Europatouren

Tätkänning för Björk – kanonläge inför helgen

Alexander Björk delar fjärdeplatsen med Rory McIlroy efter två ronder av tourfinalen i Dubai. Ett slag efter en ledande trio.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-19 Uppdaterad 2021-11-19

DP World Tour Championship är säsongsfinalen på Europatouer. Fyra varv utan kvalgräns. 53 spelare och alla tar del av den totala prissumman på 9 miljoner dollar. Sista plats är garanterad 24 600 dollar (cirka 220 000 kronor). Vinnaren får 3 miljoner dollar (cirka 26,8 miljoner kronor).
Två svenskar kvalade in till tävlingen.
Alexander Björk (68–67) har plockat fram storspelet. Fem under för dagen, –9 totalt och delad fyra tillsammans med Rory McIlroy. Björk gick sista nio fyra under par och är bara ett slag efter ledande trion Shane Lowry, John Catlin och Sam Horsfield (alla –10).
Lowrys och Catlins 65 slag, sju under par, var bästa score på banan för dagen.
På lördagen går Björk ut tillsammans med Horsfield – för tredje dagen i rad. Verkar funka för båda.
Joakim Lagergren (70–71) var på väg mot en topp 15-placering men avslutade med två bogeys och föll ner några hack. Lagergren är –3 totalt.  

Rory McIlroy ledde efter första dagen fortsatt att spela fin golf, pitchade bra, chippade bra, puttade bra. Så hade han också ett slags ledning när han slog ut på sista hålet.
McIlroy, som har två vinster och sju topp 5 från tidigare tourfinaler, gick i fairwaybunkern och fortsatte med vattenbesök framme vid greenen efter tredje slaget. En strategisk miss som slutade i en dubbel – och tappad ledning.
– Jag slog en bra drive på 18 i går och det är ett bekvämt utslag för mig. Jag förväntade mig inte att den skulle gå så långt som till bunkern, men det var okej, jag har aldrig slagit något annat än driver på det hålet. Tredje slaget var bra. Jag kände att det inte förtjänade att hamna i vattnet men … Jag höll ihop det bra i dag. Det hade varit skönt att avsluta lite bättre men jag är fortfarande med i tävlingen, sa McIlroy efter ronden.
Eftersom han föll ner några placeringar går McIlroy ut med Collin Morikawa på lördagen. Lär bli publikboll.

Vinnaren av säsongsrankingen Race to Dubai får 2 miljoner dollar (ca 17,8 miljoner kronor).
12 000 poäng delas ut, varav 2 000 till segraren. Det gör att sex man har teoretisk chans att vinna Race to Dubai. Collin Morikawa, som leder rankingen, Billy Horschel, Tyrell Hatton, Min Woo Le, Matthew Fitzpatrick och Paul Casey.
Men det är ingen av dem som har utmanat ledaren Collin Morikawa ordentligt ännu. Närmast är Paul Casey (70–69) som ligger på 13:e plats efter två ronder. Skulle Casey vinna och Morikawa, som i nuläget är –8 totalt och delad sexa, inte bli topp 12 så vinner Casey Race to Dubai.
– Jag är medveten om de andra men mitt fokus ligger på att vinna den här tävlingen. Det är det enda jag bryr mig om, då kommer allt det andra att lösa sig. Jag har haft två hyfsade dagar och nu är det två dagar kvar, säger Morikawa till Europatouen

Så här ser den beräknade Race to Dubai-ställningen ut inför helgen. Just nu behåller Collin Morikawa sin förstaplats på rankingen (klicka för fullständig lista)

Collin Morikawa hade rejält flyt på 17:e, par 3-hålet med ö-greenen.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla.


Text: Bo Steffensen • 2021-11-19
TournyttAlexander BjörkDP World Tour ChampionshipDubaiEuropatourenRace to DubaiRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen