Jason Day kommer att spela sparsamt de kommande månaderna. han behöver fokusera på sig själv. Bild: Getty Images

PGA-touren

Jason Day osäker på hur länge han orkar

Förre världsettan Jason Day har kämpat med skador och motivationsproblem de senaste åren. Nu står han vid ett vägskäl. Kämpa sig tillbaka eller lägga av.

Text: Bo Steffensen • 2021-10-16 Uppdaterad 2021-10-16

Vad hände egentligen med Jason Day?
Majorvinnare (PGA-mästerskapen 2015), dubbel WGC-vinnare, ytterligare nio segrar på PGA-touren och tio topp 10-placeringar på majors.
Jason Day blev världsetta 2015 och låg etta på världsrankingen sammanlagt 51 veckor. Bara sju spelare har varit världsetta längre än så.
Han fyller 34 i november men det var länge sedan han gjorde något större väsen av sig. Days senaste vinst kom i Wells Fargo Championship i maj  2018.
De senaste fyra, fem åren har han kämpat med skador, framför allt i ryggen. Problemen började på allvar 2019.  De två senaste åren har han förvisso fått ihop sex topp 10-placeringar men han har också missat 14 av 36 kvalgränser (varav sju 2021) och varit tvungen att dra sig ur tävlingar två gånger. I dag är han 79:a i världen.

”De gör för ont i kroppen”

Jason Day spelar veckans The CJ Cup i Las Vegas på en inbjudan. En tävling med 78 spelare utan kvalgräns. Day är delad 71:a inför helgen.
Före tävlingen pratade han med amerikansk media och erkände då att han inte vet hur länge han orkar hålla på.
–  Jag har kommit till en punkt där jag inte kan fortsätta spela golf så som det ser ut nu för det gör ont i kroppen. Och när det gör ont i kroppen gör det också ont mentalt. Det är … Det är bara för mycket. Jag ska försöka få saker och ting på plats. Lyckas jag med det kan jag förlänga min karriär tio, femton år till. Just nu försöker jag få till det långa spelet, säger Day.
I nuläget är han utanför WGC-tävlingarna och endast inne i en major nästa år, PGA-mästerskapen i maj.
Jason Days senaste tävling före denna veckan var Northern Trust i augusti. Han kommer heller inte att spela speciellt mycket framöver.
– Jag spelar denna veckan, jag ska spela QBE Shootout i december och efter den blir det Farmers Insurance i slutet av januari. Så jag antar att det blir tre tävlingar på fem, sex månader, säger Day.

”Orkar jag klättra upp igen”

Jason Day har inte gett upp ännu, men han måste reparera sin kropp. Nu finns det tid för det.
– Jag kommer att fokusera mycket på det mentala, på min kropp. Försöka jobba med mig själv vilket vi inte gör tillräckligt som professionella idrottsmän. Jag känner att saker och ting går framåt när det gäller vad jag måste göra men nivån på spelet … Jag är egentligen bara här för att se om jag gått framåt svingmässigt, säger han.
– Jag måste försöka inse att det är inte golf som definierar vem jag är. De senaste två åren har jag växt som individ för jag har slutat att slåss mot de känslorna. Jag har lärt mig att tänka, å ena sidan, att jag kommer att sluta spela eftersom jag inte vill må så här eller, å andra sidan, på hur ska jag ta tag i det på bästa sätt så jag kan spela på ett hälsosammare vis i femton år till. Den stora frågan är om jag orkar klättra upp för det berget igen. Jag måste ta det lugnt och vara smart, för om jag inte är det kan det ta slut fort, säger Jason Day.


Text: Bo Steffensen • 2021-10-16
TournyttJason DayPGA-touren
Rulla till toppen