En avslappnad Jordan Spieth tillsammans med sin vapendragare Justin Thomas under inspelet för Ryder Cup // Foto: Getty Images

Ryder Cup

Spieth: “Mer adrenalin än nerver”

"Erfarenheten är naturligtvis ett vapen"

Text: Martin Strömberg • 2021-09-22 Uppdaterad 2021-09-22

Trots att han bara är 28 år är Jordan Spieth en av de mest rutinerade amerikanska spelarna i Ryder Cup-sammanhang. Han debuterade 2014 och gör sin fjärde match den här veckan på Whistling Straits och han har tagit åtta poäng på sina 14 spelade matcher.

Inför veckan har han fått agera mentor för en del av de nya spelarna och kaptenen Steve Stricker har försökt att förbereda sitt lag på allt som kan hända under resans gång.

Stricker har vid flera tillfällen poängterat vikten av att förbereda sig bättre än motståndarna, något som Spieth har märkt av.

– Med tanke på hur mycket tid man har inför en sån här vecka skulle jag säga att vi aldrig varit bättre förberedda än i år.

Det har talats mycket om det europeiska lagets rutin och erfarenhet mot det amerikanska unga talangfulla laget. Spieth har den allra största respekt för erfarenhetens betydelse i just Ryder Cup-sammanhang.

– När man ser spelare som Garcia och Westwood så förstår man vilken betydelse det har. De är stolta över var de kommer ifrån och att göra så många matcher visar vilken kvalitet de fortfarande håller som spelare och den erfarenheten är naturligtvis ett vapen när man väl står där på första tee. Men jag vill gärna se vårt lag som ungt och hungrigt och att det är en tillgång i sig.

Läs mer: Så sänds Ryder Cup 2021

Spieth har fått uppgiften att förbereda några av de nya spelarna i laget på vilka känslor de kommer att möta under Ryder Cup och enligt Spieth skiljer de sig från vanliga tävlingar, men mest på ett positivt sätt.

– Jag skulle säga att Ryder Cup är mer adrenalin än nervositet om man jämför och att känslan kan vara utmattande eftersom det är som att slåss om segern i en major men man gör det i varenda match i Ryder Cup. Det positiva är att man lär sig mer saker mycket snabbare här och man kan använda den erfarenheten när man kommer ut under resten av året.

Det amerikanska laget är indelade i poddar och då Spieth spelat inspelen tillsammans med Justin Thomas, Scottie Scheffler och Bryson DeChambeau finns det mycket som talar för att just dessa fyra kommer att spela ihop. Spieth och Thomas tog tre poäng på fyra starter i par matcherna på Le Golf National och Spieth medger att de är ett naturligt par.

– Jag vet inte exakt hur vi kommer att spela laget men JT och jag känner varandra sedan länge och kan varandras spel utan och innan och vet hur vi ska hantera varandra på banan i olika situationer. Men saker kan hända och jag går bara ut och spelar de matcher jag får och försöker att ta så många poäng som möjligt.


Text: Martin Strömberg • 2021-09-22
TournyttBryson DeChambeauJordan SpiethJustin ThomasLee WestwoodRyder CupScottie SchefflerSergio GarciaTournytt
Scroll to Top