Kiradech Aphibranrat slog ett slag från vattnet. Foto: Getty Images

European Tour

Aphibarnrat slog slag från vattnet – hamnade i knepig regelsits

När thailändaren tittade ner på bladet såg han en sten sitta fast. Detta gjorde att en domare inkallades.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-13 Uppdaterad 2021-09-13

Kiradech Aphibarnrat var under söndagen med och högg om segern i BMW PGA Championship. Till slut blev det en delad andraplats för thailändaren men han hade en god chans att vinna. Det blev dock bekymmer på slutet. Med en bogey på hål 17 lyckades amerikanen Billy Horschel smita förbi och ta hem segern.

Thailändaren fick nöja sig med en andraplats men faktum är att det kunde blivit en ännu sämre placering. Han slog nämligen en boll i vattnet på det tolfte hålet under lördagen.
Vattnet var dock lågt, vilket gjorde att thailändaren valde att kliva ner i hindret och slå bollen. En rejäl dusch senare kunde han slå sitt tredje slag tio meter längre fram.

Inget drömresultat men som sagt, det kunde blivit värre. Bollen hade också kunnat stanna kvar i vattnet.

Här kan du se slaget:

I själva slaget träffade Aphibarnrat också mer än bollen. När han lämnade vattenhindret efter att ha blivit genomblöt stannade han i steget då han tittade ner mot klubbladet. En sten satt fast där i.

Han tillkallade en domare. Anledningen var att han inte kunde få ut stenen ur bladet vilket därmed tekniskt sätt skulle kunna göra den ospelbar. Men domaren på plats sa att det fortfarande var okej att använda sig av wedgen.
Detta enligt regel 4.1a:

  • En klubba som används för ett slag måste vara godkänd, inte bara när den är ny, utan även efter att den avsiktligt eller oavsiktligt förändrats på något sätt.
  • Men om spelegenskaperna för en godkänd klubba förändrats genom slitage vid normal användning, är den fortfarande en godkänd klubba.

Att en sten fastnade på wedgens träffyta, ansågs alltså vara normalt slitage.

Till slut blev det ett par för thailändaren på hålet och en fin historia att berätta i klubbhuset därefter.


Text: Jesper Johansson • 2021-09-13
TournyttEuropean TourKiradech AphibarnratTournytt
Scroll to Top