Billy Horschel älskar London, håller på West Ham och nu har han vunnit BMW PGA Championship på Wentworth. Bild: Getty Images

Europatouren

Horschel: “Lika stort som att vinna The Players”

Det blev amerikansk seger i BMW PGA Championship. Det har inte hänt sedan 1975. Wiesberger klar för Whistling Straits. Lowry får hoppas på ett wild card.

Text: Bo Steffensen • 2021-09-12 Uppdaterad 2021-09-12

Det var många låga scorer den sista dagen av BMW PGA Championship på Wentworth med mängder av spelare som gick sex under, sju under, åtta under.
Thailändaren Kiradech Aphibarnrat (64) kom in som ledare i klubbhuset på –18. En stund senare fick han sällskap av Jamie Donaldson (66).
Så dags för Billy Horschel (65). Han behövde en birdie på sista (par 5) för att ta ledningen – och levererade en perfekt wedge in mot green, bollen stannade tre decimeter från hål. Tap in birdie, – 19 och en nervös väntan på Laurie Canter (67) i ledarbollen bakom som nu var tvungen att göra en birdie för att tvinga fram ett särspel. Det gjorde han inte.

BILLY Horschel, som vann WGC Match Play tidigare i år, var rörd när segern var klar. Han har tidigare under veckan sagt hur speciell den här tävlingen är för honom.
– Jag saknar ord, vilket är väldigt ovanligt. Jag spelade riktigt bra i dag och att vinna denna tävlingen betyder mycket. För mig är den lika stor som The Players Championship, sa Horschel precis efter ronden.
2014 vann Billy Horschel Fedex Cup, precis efter att det amerikanska Ryder Cup-laget var uttaget. Horschel kom inte med det året. Nu vinner han veckan efter att årets amerikanska lag togs ut. Han är inte med i laget.
Brooks Koepka skadade handen nyligen vilket skulle kunna innebära ett samtal från Steve Stricker, den amerikanska kaptenen, om Koepka inte kan spela.
– Jag vet inte. Det suger att inte komma med i laget. Jag spelade inte tillräckligt bra efter att jag vunnit The Match Play för att ta mig in. Jag trodde väl att jag skulle få ett samtal denna gången. Inte för att bli uttagen utan för att han skulle säga att han var ledsen att jag hamnade utanför. Jag trodde att jag åtminstone skulle få det. Det var lite extra tändvätska denna veckan, säger Billy Horschel.
Horschel är den andra amerikanen som vunnit BMW PGA Championship. Den förste, Arnold Palmer, vann för 46 år sedan, 1975.

ALEXANDER Norén (70–70–72–67) avslutade fem under par och avancerade 23 placeringar, och delade 27:e plats med Alexander Björk (69–70–70–70) och Joakim Lagergren (70–70–66–73). Lagergren hade chansen att spela till sig kortet till nästa år med en riktigt bra rond men en trippelbogy på femman blev efterhägsen och förstörde dagen.
Henrik Stenson (69–71–70–70) slutade – 8 totalt (D30).

BMW PGA Championship var den sista tävlingen som räknades in i Ryder Cup-kvalificeringen. Så blev det också en berg- och dalbana för de spelare som knackade på dörren till det europeiska laget. Ena stunden var Lee Westwood utanför, nästa Shane Lowry …
Österrikaren Bernd Wiesberger, som behövde minst en 50:e plats för att ta sig in i laget, slutade –11 totalt och en delad 20:e plats och är därmed klar för Whistling Straits om två veckor.
Till slut stod Shane Lowry (–12) med Svarte Petter. Irländaren som varit inne i laget de senaste veckorna, låg länge med i toppen av tävlingen men tappade lite de sista nio och slutade delad 17:e.
Det räckte inte för att passera Lee Westwood.
Rookies som Robert Macintyre, Guido Migliozzi och Rasmus Højgaard spelade bort sig redan i fredags. Alla tre missade kvalgränsen.

De nio spelare som är klara för Ryder Cup:

Europapoäng
Jon Rahm
Tommy Fletwood
Tyrell Hatton
Bernd Wiesberger

Världsrankingpoäng
Rory McIlroy
Viktor Hovland
Paul Casey
Matt Fitzpatrick
Lee Westwood

Kapten Padraig Harrington ska nu plocka ut tre wild cards.
Han har tidigare antytt att han vill satsa på erfarenhet och att Ian Poulter och Sergio Garcia ligger bra till för varsin plats. Det skulle i så fall innebära att det är en plats kvar att besätta.
Alex Norén och Henrik Stenson har erfarenheten och har spelat bra den senaste tiden men inte tillräckligt bra för att bli valda. Detsamma gäller Francesco Molinari.
Egentligen återstår det två namn: Justin Rose eller Shane Lowry.
Inget lätt val för Harrington. Lowry var inne i laget före BMW PGA Championship, har spelat bra de senaste månaderna men tappade i slutet av sista rundan och hamnade utanför. Lowry är irländare precis som Harrington och det vore ett extra tufft samtal att slå om Lowry snubblar på mållinjen och inte får platsen.
Det som talar emot Shane Lowry är att han aldrig spelat Ryder Cup. Justin Rose, som slutade delad fyra i BMW PGA Championship, har spelat fem Ryder Cup och vet precis vad det handlar om. Han har den där erfarenheten och avslutade dessutom BMW PGA Championship med  en bogeyfri 65–runda, sju under par, och tog sig upp till en delad tredjeplats. Ett formbesked.
Men inget lätt val för Padraig Harrington.


Text: Bo Steffensen • 2021-09-12
TournyttBilly HorschelBMW PGA ChampionshipRyder CupTournyttWentworth
Scroll to Top