Anna Nordqvist lämnar återbud til veckans tävling på LPGA Tour efter att ha drabbats av sjukdomssymtom // Foto: Getty Images

Solheim Cup

Nordqvist: ”Stolt över mitt lag”

Anna Nordqvist klev ut på första tee och slog måndagens första slag i singelspelet. Efteråt var hon stolt över vad Europa lyckades genomföra.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-07

Anna Nordqvist spelade i sin sjunde Solheim Cup på Inverness. För andra lagtävlingen i rad kommer hon bege sig hemåt som en vinnare.

Det är förstås svårt att mäta de olika matcherna emellan. Men direkt efter att Matilda Castren satte den avgörande putten i Toledo menade Anna Nordqvist att den här segern var speciell.
– Det är så himla stort det som laget har gjort här, med hela publiken emot oss. Det här känns som min största Solheimseger eftersom det blev så extremt med supportrarna, säger Nordqvist till TT.
– Jag tror den här är den bästa eftersom det varit så himla svårt. Publiken har varit väldigt överväldigande de här dagarna. Jag är väldigt stolt över mitt lag. Vi slog många bra slag och lyckades undvika någon kollaps. Jag är stolt över laget och jag tycker vi gjorde det bra som vann över dem på deras hemmaplan.

Anna Nordqvist delade sin singelmatch mot Lexi Thompson. En rejäl batalj som svängde fram och tillbaka, men där ingen av spelarna var mer än ett hål upp. De båda spelade lysande golf och precis som 2017 kunde inget skilja dem åt. Utöver den halva poängen tog Nordqvist ytterligare två av tre möjliga. Ett mycket fint facit, med andra ord. Nordqvist, veteran i laget, gick ut först i singlarna.
– Det var en ära att få börja. Jag lever för de där stunderna. Att slå första slaget i första matchen, det var en stor ära.
– Lexi (Thompson) är en tuff motståndare men det är även jag. Vi gjorde varandra bättre, båda spelade väldigt bra precis som 2017. Vi är nog båda nöjda med en delning, det var rättvist.

Men det var förstås inte bara Anna Nordqvist som spelade fin golf under veckan för att därmed bärga segern. Nej, Solheim Cup är ju något så ovanligt som en lagsport inom golfen där lagkemi är en faktor. Och där briljerade Europa, förklarar trefaldige majorvinnaren Nordqvist.
– Vi har haft jättebra lagkemi. Vi hade också några få europeiska supportrar här ute och de har betytt mycket för oss. Vi behövde luta oss mot varandra den här veckan och jag är så stolt över alla i laget för att vi trodde på oss och för att vi tog oss igenom allt, sa Nordqvist.

Segern var Europas andra på bortaplan genom åren, första gången de lyckades med den bedriften var i Colorado 2013. Europa har nu vunnit fyra av de sex senaste Solheim Cup-matcherna och reducerat totalställningen sen premiären 1990 till 10-7 för USA.

Anna Nordqvist är nu tillsammans med Suzann Pettersen och Laura Davies de enda europeiska spelarna som spelat i fyra vinnande Solheim Cup-lag. Om det blir en åttonde start i Spanien om två år återstår att se.

– Ja, jag hoppas det men jag vill ju ha familj också. Men jag vet att hela min familj hemma i Sverige vill vara där då, vi har saknat de europeiska fansen den här veckan, säger hon till TT.


Text: Jesper Johansson • 2021-09-07
TournyttAnna NordqvistLexi ThompsonSolheim Cup
Scroll to Top