Matthew Wolff har haft det lite kämpigt mentalt. Foto: Getty Images

PGA Tour

Wolff fann tröst i McIlroys försvar av mental ohälsa

Matthew Wolff har under året tvingats avstå spel på PGA Tour på grund av sitt mentala tillstånd. Nu är han med i veckans slutspel och hoppas se en förändring i reglerna gällande rehabilitering.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-19

Matthew Wolff, en av golfens mest spännande spelare, har under året varit borta en hel del från golfbanan. Faktum är att den unge amerikanen missade nästan två hela månader på grund av sin mentala hälsa.

Under OS i Tokyo blev just mental ohälsa en diskussionspunkt då flera stora profiler meddelade att de hade det jobbigt psykist. Jenny Rissved från Sverige var en. Men även internationella stjärnor som gymnasten Simone Biles och tennisesset Naomi Osaka.

En av de idrottare som uttalade sig om detta under spelen var Rory McIlroy. Nordirländaren red då ut till försvar för sina idrottande kollegor som mår psykiskt dåligt för att hjälpa till att få bort det tabu som finns kring ämnet och för att få den typen av “skada” att värderas på ett liknande sätt.
– Det har varit ett antal atleter som redan pratat om det, Michael Phelps, Kevin Love, Naomi Osaka, Simone Biles. Det är inte tabu längre, människor kan prata om det precis som en knä- eller armbågsskada. Om du inte känner dig 100 procent mentalt är det också en skada, sa McIlroy under OS-golfen.

För Matthew Wolff gav stjärnans ord en stor tröst. Med egna mentala bekymmer gillade han vad hans kollega ordade inför världens medier i smaband med de olympiska spelen.
– En känsla som jag haft är att man vet att man måste gå upp ur sängen men det är inte möjligt. Jag vill bara stanna i sängen och inte vara framför alla människor och inte göra bort mig inför alla i publiken. Och jag tycker det McIlroy sa var väldigt kraftfullt eftersom jag också anser att om man inte känner sig helt hundraprocentig, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt, är det en skada som man borde få rehabilitera för och ge tid för att åter komma tillbaka till den punkt man var innan, sa Wolff inför veckans slutspelstävling.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-19
TournyttMatthew WolffPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top