Det är elva år sedan Louis Oosthuizen vann en major senast, nu har han möjligheten igen // Foto: Getty Images

U.S. Open

Oosthuizen: ”Jag var för dum för att bli nervös”

Sydafrikanen vill vinna igen efter fem andraplatser.

Text: Martin Strömberg • 2021-06-20 Uppdaterad 2021-06-20

Det är nu elva år sedan en 27-årig Louis Oosthuizen slog igenom stort när han vann The Open på självaste Old Course at St. Andrews i utklassningsstil, sju slag före tvåan Lee Westwood.

Sedan dess har sydafrikanen spelat 39 majors och varit tvåa vid fem tillfällen.

– När jag vann 2010 var jag fullpumpad med självförtroende och förmodligen för dum för att bli nervös och förstå vad som egentligen hände.

”King Louie” har varit i särspel vid två tillfällen. Han föll mot Bubba Watson på Augusta National 2012 efter Bubbas mirakelslag från skogen till höger på det tionde hålet. Han var sedan ett slag efter Zach Johnson i det fyra hål långa särspelet på St. Andrews 2015.

– Det är de två andraplatserna som svider mest. 2012 förlorade jag mot ett fantastiskt slag men 2015 hade jag verkligen möjligheter, bland annat på 17:e hålet, att ta hem segern. Men man lär sig av allt och jag tror att jag har mer tålamod idag än då.

En underbar eagle på det sista hålet tredje dagen tog Oosthuizen till fem under par och delad ledning inför sista ronden av årets upplaga av U.S. Open på Torrey Pines. En ledning som han delar med två spelare som har betydligt mindre erfarenhet av hetluften sista dagen av en major, Russell Henley och MacKenzie Hughes.

Men Oosthuizen själv trodde att han slagit putten för hårt.

– Den såg ut att ha för hög hastighet och jag trodde inte på den förrän den slog i pinnen. Jag försökte bara slå ner den mot hålet i rätt hastighet och tvåputta.

Inför avslutningsronden tror sydafrikanen att banan kommer att sättas upp svårare än under de första tre dagarna.

– Idag hade de flyttat fram en del tees och hade några ganska snälla pinnar. Om de trycker ut pinnarna i hörnena så kommer det att bli tufft med greenerna som bara blir hårdare. De är inte supersnabba men det är ändå vitgröe som kan bli luriga på eftermiddagarna.

Kanske kan Oosthuizen äntligen bli av med sin segerlösa majorsvit 40 försök efter den magiska segern i The Open 2010.


Ledartavla


Text: Martin Strömberg • 2021-06-20
TournyttBubba WatsonLouis OosthuizenMacKenzie HughesPGA TourRussell HenleyTournyttUS OpenZach Johnson
Rulla till toppen