Phil Mickelson kramar om sin bror, Tim, efter segern i PGA Championship 2021. Foto: Getty Images

PGA Championship

Mickelson äldsta majorsegraren genom tiderna

Phil Mickelson, 50 år, har tagit sin sjätte majorseger. Detta efter en synnerligen imponerande insats över fyra dagar.

Text: Jesper Johansson • 2021-05-23

2 863 dagar hade passerat sedan Phil Mickelsons senaste majorseger, The Open 2013. Under söndagen skrev amerikanen historia när han vann PGA Championship.

Phil Mickelson hade ett slags ledning före Brooks Koepka inför den avslutande ronden av årets andra herrmajor. Efter ett spelat hål var det tvärtom. Mickelson gjorde bogey på det första hålet samtidigt som Brooks Koepka rullade i en säker birdie. Där och då såg det ut som att Phil Mickelsons chanser att vinna majorn höll på att rinna honom ur händerna, direkt från start. Ett hål senare var han tillbaka i ledning.

Detta efter att Mickelson gjorde birdie samtidigt som Brooks Koepka noterade en dubbelbogey efter ett snett utslag. Därefter skulle det även på hål 5 bli dramatiskt när Phil Mickelson satte ett långt slag från sanden för birdie, från ett läge som lika gärna osade bogey.

Efter sex hål var Mickelson och Koepka lika på sex under par. Men på sjuan skedde ännu en tvåslagsväxling, när Mickelson gjorde birdie och Koepka bogey.

Sista nio inledde Mickelson med en birdie på hål tio som gav honom en fyra slag stor ledning. Efter ett par på hål 11 var ledningen fem slag då hans närmsta motstånadare, Brooks Koepka och Louis Oosthuizen, tappade slag. Därefter blev det en bogey på hål 13 efter ett vattenbesök och på hål 14 gjorde han ytterligare en bogey. Med fyra hål kvar att spela var ledningen nere i tre slag. Med ett hål kvar var ledningen nere i två.
Pressen på sista tee lär ha varit rejäl, högersidan på det långa par 4-hålet hade inneburit stora problem. Istället missade Mickelson fairway till vänster, i ruffen där publiken stod samlade.
På väg fram till bollen för sitt andraslag tog sig de täta publikleden in på fairway och omringade Mickelson, som lugnt promenerade fram till sin boll. Från ruffen slog han ett fenomenalt inspel givet situationen, till runt fyra meter från hål och kunde tvåputta för seger, vilket var precis vad han gjorde.

Hans sjätte majorseger, 45:e PGA Tour-seger, andra PGA Championship-seger men framför allt – den första majorsegern vunnen av någon som passerat 50-årsstrecket.
– Jag vill tacka alla supportrar här, det har varit en otrolig vecka. Jag vill tacka min fru först och främst. Utan henne skulle jag inte vara här. Jag vill tacka min bror Tim på bagen som gjort ett otroligt jobb, sa Mickelson under tacktalet.
– Det är en otrolig känsla. Jag trodde att det var möjligt men alla sa att det inte var det. Jag hoppas kunna inspirera andra, det kanske tar lite mer tid men det var värt det.

Under presskonferensen efter segern pratade Phil Mickelson om hur hans inre lugn var en viktig del av framgången i veckan. Hur han lyckades fokusera på varje slag. Och efter en relativt svajig start fick han dessutom en uppmaning av sin bror; “Om du vill vinna det här måste du vara engagerad i slagen”. Sagt och gjort.
– Det har varit en otrolig dag och jag har inte tillåtit mig tänka på resultat förrän nu efter ronden. Jag har försökt att vara i nuet och inte fundera på nästa slag innan jag slagit det jag har framför mig. Jag har försökt att stänga ute bruset utanför. Jag har inte sett TV-bilder. Jag har inte tittat i mobilen. Jag har den här veckan försökt tysta ner min omgivning för att inte börja tänka helt galet och för att försöka behålla lugnet.
– Jag trodde under en lång tid att jag skulle kunna spela på den här nivån igen. Jag såg inte någon anledning varför jag inte skulle kunna det. Men jag har haft svårt att genomföra saker på den nivå jag trott att jag kunnat och med hjälp av massvis av personer lyckades jag med det den här veckan.

Phil Mickelson, fyller 51 år om mindre än en månad. Ändå är han övertygad att veckans seger kan vara starten på nästa framgångsrika period i livet för honom.
– Det är väldigt spännande just nu eftersom jag haft ett genombrott gällande att kunna stanna i nuet, kunna vara mer fokuserad, och rent fysiskt slår jag bollen lika bra som jag någonsin gjort. Jag har bara inte kunnat fokusera på rätt saker. Så även om jag verkligen trodde på det fanns det en hel del tvekan. Fram till idag.

Klicka på bilden nedan för att se hela ledartavlan


Text: Jesper Johansson • 2021-05-23
TournyttBrooks KoepkaPGA ChampionshipPhil MickelsonTournytt
Scroll to Top