Alex Cejka kunde hålla upp bucklan men inte hålla tårarna borta när majorsegern var klar. Foto: Getty Images

Champions Tour

Reserven kom in, sågs och majorsegrade

Alex Cejka kom in i tävlingen som reserv – och blev en majorvinnare. Ny bra tävling av Robert Karlsson.

Text: Bo Steffensen • 2021-05-10 Uppdaterad 2021-05-10

Tysken Alex Cejka gjorde sin tredje start på den amerikanska seniortouren. Han fyllde 50 i december och kom in i Regions Tradition i Birmingham, Alabama som första reserv när Jay Haas lämnade återbud. De två första tävlingarna måndagskvalade han sig in i.
Det slipper han framöver. Nu är han hastigt och lustigt en majorvinnare.
– Det är helt otroligt. Jag kan fortfarande inte tro det, har inga ord. Jag kämpade så hårt. Vi jobbar så hårt och jag tror allas dröm är att vinna titlar och jag gjorde det, sa en rörd Cejka efteråt.
Han hade precis just kämpat ner titelförsvararen Steve Stricker i särspel.
Alex Cejka föddes i Tjeckoslovakien, men flydde till Tyskland när han var nio, tillsammans med sin pappa.
– Jag är en av alla de tusentals, miljoner människor som har en dröm – och jag lyckades genomföra den, sa Cejka.

Det handlade mycket om Cejka och den försvarande mästaren Stricker denna söndag men de hade även sällskap i ledarbollen av Robert Karlsson.
Och det blev ännu en topplacering för svensken på den amerikanska 50 plus-touren. Han slutade ensam trea. Hans nionde topp 10-placering på sjutton spelade tävlingar.
Robert Karlsson (71–70–64–69) var tre slag efter Steve Stricker, två efter Alex Cejka när de tre gick ut i sista boll på söndagen. Och de distanserade sig snabbt från övrga fältet. Robert Karlsson spelade fin golf men rätt tidigt stod det klart att detta nog skulle bli en match mellan Stricker och Cejka.

Robert Karlsson hamnade lite snett på sista hålet men kunde ändå avsluta tävlingen med en birdie. Foto: Getty Images

Vid vändningen hade Stricker (–18) hunnit med fyra birdies och var tre före Cejka (–15) som i sin tur var tre före Robert Karlsson (–12).
Men Cejka gav sig inte och några misstag senare från Stricker, samtidigt som Cejka gjorde tre raka birdies, var tysken plötsligt två före med tre hål kvar att spela.
Så får Stricker sin birdie och har fortfarande en möjlighet när de står på sista hålet (par 5). Cejka är ett före, men Stricker gjorde eagle på hålet på lördagen och vet att det kan gå att göra det igen.
Båda går för green på andra slaget. Cejka landar i bunkern till vänster, Stricker i sluttningen bakom.
Stricker har en glashal chip nerför, bollen stannar fyra meter bakom flaggan, Cejka missar sin birdieputt för vinst och plötsligt har Stricker sin chans att få till ett särspel. Han sänker.
Cejka böjer ner huvudet.
Tillbaka till 18:e tee.
Alex Cejka ser ut att ha tappat momentum men tar sig i zick zack fram till green – och sänker för birdie. Stricker har tre meter för delning. En ny måsteputt. Han missar.
Alex Cejka är majorvinnare.
Segern var värd 350 000 dollar, drygt tre miljoner kronor.

Klicka på bilden för fullständig lederboard.


Text: Bo Steffensen • 2021-05-10
TournyttAlex CejkaChampions TourRegions TraditionRobert KarlssonSteve StrickerTournytt
Rulla till toppen