Justin Thomas pratade om Rory McIlroys formsvacka. Foto: Getty images

PGA Tour

Thomas om McIlroys svaga form: ”Förvånande”

Hur kan en spelare av Rory McIlroys kaliber tappa form egentligen? Det är en fråga många ställer sig för tillfället, inte minst hans tourkollega Justin Thomas.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-29 Uppdaterad 2021-04-29

Rory McIlroy har tidigare i år meddelat att det är något som inte stämmer. Spelet är inte på den nivå han skämt bort oss golfnördar med och han själv har kallat det “frustrerande” och att han letar efter en lösning för att bli bättre. Kanske var det därför som han anlitat Pete Cowen för att hjälpa till. Tränaren har flera stjärnor i sitt “stall”, bland annat Henrik Stenson.

Kanske är det också helt rätt att göra något. För även om Rory McIlroy är långt ifrån dålig har han under året inte alls spelat på den nivå vi blivit vana vid att se. Nordirländaren har missat cutten i de tre största tävlingarna han spelat (Genesis Invitational, Players Championship och The Masters). Han har också tappat från att nyligen ha varit världsetta till att nu rankas 13 i världen, en låg siffra med tanke på vilken spelare det handlar om.

Hans kollega ute på touren, Justin Thomas, fick frågan om han är överraskad över Rory McIlroys krampaktiga spel. Svaret var “ja”.
– Väldigt överraskad. Det tror jag vi alla är, sa han inför veckans Valspar Championship.
– Rory är en av de mest talangfulla golfare jag någonsin spelat med men jag tror att folk underskattar hur hårt han arbetar. Jag menar, han är där ute extremt mycket och lägger ner många timmar, han är lite lik mig i det avseendet att han alltid vill bli bättre, antagligen till en punkt där det straffar honom. Precis som det är för mig.

Det Justin Thomas menar är att golf inte handlar om perfektion. Att jakten på att vara perfekt kan hindra dig från det spelet egentligen går ut på, att få bolluslingen i hål så snart som möjligt.
– Jag har ofta lagt tid på min puttning eller golfsving för att bli perfekt när jag i själva verket bara behöver använda det jag har i kroppen för tillfället, säger Thomas.

Justin Thomas har i år vunnit Players Championship, en seger som kom efter att han själv var i en liten formsvacka – i sina mått mätt. Han menar att professionella golfare har en tendens att fälla krokben för sig själva i jakten på att bli bättre och lämna en svagare period.
– Vi är aldrig så långt borta som vi tror att vi är. Det är mentalt. När man är där ute och spelar dåligt är man besviken på sig själv och anser att man är långt ifrån bra. Det finns en ensamhet där som gör att man, även fast du har en caddie, kan bli besviken på dig själv. Så är det i alla fall för mig. Jag kommer in i ett mörkt rum och känner mig hjälplös. Det är en fruktansvärd känsla som är lite svår att förklara, säger Thomas.

Rory McIlroy spelar inte veckans tävling. Men med Quail Hollow som spelplats kanske en del positiva minnen kan komma tillbaka. Det var nämligen där som han 2010 tog sin första seger på PGA Tour. Detta efter att ha skjutit 62-66 under helgen. Två veckor därefter är det dags för PGA Championship på Kiawah Island. Där han redan vunnit en major.


Text: Jesper Johansson • 2021-04-29
TournyttJustin ThomasPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top