Cameron Smith och Marc Leishman har båda meddelat att de gärna spelar OS i sommar, om de lyckas kvala in. Foto: Getty images

Tournytt

Segrarnas OS-medverkan självklar: ”Jag är All in”

I en tid där stora stjärnor tackat nej til ldeltagande i OS valde Marc Leishman och Cameron Smith att tacka ja med all önskad tydlighet.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-27 Uppdaterad 2021-04-27

Både Cameron Smith och Marc Leishman har meddelat att de kommer representera Australien i OS i sommar, om de får chansen.

I söndags lyckades duon vinna Zurich Classic tillsammans över sydafrikanska laget bestående av Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel i särspel. Efteråt meddelade de att de ringat in de olympiska spelen i sin kalender sedan länge.
– Jag är all in, sa Marc Leishman efter segern.
– Det hade varit enormt. Jag skulle älska att vara med och slåss om en OS-medalj. Självklart vill jag gå för guld. Något jag aldrig trodde skulle hända är att jag kan vara med och ha chansen att vinna ett OS-guld. Självklart kommer jag först behöva bli en del av laget. Men ja, jag ser fram emot chansen att vara där och tävla.

Varken Marc Leishman eller Cameron Smith spelade för Australien i Rio de Janeiro 2016. Istället spelade Scott Hend och Marcus Fraser för nationen. Cameron Smith var där och då 22 år och hade inte tillräckligt hög ranking för att ta en plats. Men nu, tre PGA Tour-segrar senare, är han redo för tävlingen och han håller med sin landsman Leishman om att det vore en ära att spela OS i Tokyo när det väl blir av i slutet av juli.
– Alla tillfällen jag kan klä mig i Australiens gröna och guldiga kläder är jag med. Jag var lite irriterad när jag inte lyckades ta en plats för fyra år sedan. Det var ett av mina stora mål. Och att få vara där och slåss om en seger hade varit en ära, sa Smith efter segern i söndags.

OS-golfen för herrar kommer att spelas 29 juli till 1 augusti och startfältet kommer endast bestå av 60 spelare. De 15 högst rankade är garanterade en startplats i spelen, så länge de är en av de fyra högst rankade från en och samma nation. Utöver de 15 högst rankade kommer startfältet att bestämmas via världsrankingpoäng med max två spelare per land för de nationer som inte har mer än två spelare topp-15 i världen.

Cameron Smith är för tillfället den högst rankade australiern, 25:a i världen. Marc Leishman är den tredje högst rankade på sin 37:e plats, men Adam Scott som rankas högre har meddelat att han inte ska spela i OS om han får chansen, vilket gör att “Leish” för tillfället har en startplats.

Utöver Adam Scott har också världsettan Dustin Johnson meddelat att han inte kommer spela OS då han vill “fokusera på PGA Tour”. För tillfället består det svenska herrlaget av Alex Norén och Henrik Stenson. Men Henrik Norlander, som är den tredje högst rankade svensken, är bara en position bakom Stenson, vilket gör att det fortfarande är öppet vilka svenska spelare som kommer att delta.


Text: Jesper Johansson • 2021-04-27
TournyttCameron SmithMarc LeishmanOSTournytt
Scroll to Top