Joakim Björkman tar nästa kliv i karriären. Paragolfstjärnan blir nu proffs. Foto: Getty images

Tournytt

Björkman blir proffs: ”Dags att ta nästa steg”

Joakim Björkman har lämnat livet som amatör bakom sig. Paragolfstjärnan har valt att ta steget över och bli en professionell golfare.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-27 Uppdaterad 2021-04-27

Björkman har skrivit på ett avtal med P4M Management och nu är målet att skaffa sponsorer, skriva på större avtal och förhoppningsvis delta i större golftävlingar.
– Jag har letat efter ett managementbolag en tid och äntligen hittat ett jag tror på. Jag vill ta mig ut i vida världen och eftersom det här är en så otrampad mark är det lite upp till oss vart vi ska gå, säger han till Svensk Golf.

Ja, hur framtiden ser ut för Joakim Björkman är ännu inte bestämt. Detta främst då få paraidrottare oavsett idrott har tagit steget och blivit proffs. Ännu färre inom paragolfen. För Orresta-spelaren har det dock inte varit ett speciellt svårt beslut att gå över till den professionella världen, detta då han lyckats åstadkomma i princip allt som går inom paragolfen i dagsläget.
– Det är dags för mig att ta nästa steg. Jag är där jag är idag och har redan tagit mig långt. Men nu vill jag gå mot touren utan funktionshinder. Det steget är förstås stort, men jag vill se vad jag kan åstadkomma. Det är lätt att det blir ett ”jippo” när en spelare med funktionshinder är med i en stor tävling. Men jag vill bygga något där och ha något att stå på.
– Dessutom vill jag höja statusen på paragolfen världen över. Jag vill också visa att det går att bli proffs även fast jag är en spelare med funktionshinder. Det är kanske lite diffust i dagsläget men ge det här några år så kommer vi ha tagit stora kliv framåt.

Jag antar att det här är ett ekonomiskt lyft också?
– Ja, vi inom paragolf spelar ju utan pengar. Det finns aldrig prispengar, så det är jäkligt svårt att få det att gå ihop. Det är svårt att spela på den nivå vi gör, träna på den nivå vi gör och samtidigt balansera det med arbete och få ett normalt liv att fungera. Men i samband med att jag blir proffs går jag i samma riktning som alla andra idrottare.
– Vi är på en nivå som är världsklass och jag vill visa vägen framåt, inte bara för paragolfare utan alla paraidrottare.

Ja, att skicka en signal ut till övriga paraidrottare världen över och samtidigt peka på att det fortfarande finns en diskriminering är vad Björkman vill förmedla.
– Vi vill bli behandlade som vilken elitidrottare som helst. Det ska inte vara någon skillnad alls. Jag vill i och med det här skicka ut ett meddelande och visa för andra idrottare att det går att bli proffs även med funktionshinder.

Hur märker du av diskrimineringen?
– Som paragolfare blir man lätt åsidosatt. Det blir tydligt att man jämförs med längre spelare och det finns ingen tilltro då andra slår längre än mig. Men det finns ju så många fler aspekter inom idrotten. I andras fall är det någon annan del av spelet. Men man kan få ihop en score ändå som är lika bra eller bättre än någon annans. Det finns en hel del förutfattade meningar om oss. Jag vill visa att det här går och första steget är att bli behandlad som en vanlig idrottare, säger Björkman.


Text: Jesper Johansson • 2021-04-27
TournyttEuropean TourJoakim BjörkmanTournytt
Scroll to Top