Viktor Hovland spelar tillsammans med sin landsman Kristoffer Ventura. Foto: Getty images

PGA Tour

Norge leder i New Orleans

Veckans lagtävling på PGA Tour har norskt i delad ledning. Kristoffer Ventura och barndomsvännen Viktor Hovland storspelade under torsdagen.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-23

Efter 18 spelade hål av lagtävlingen Zurich Classic är det norskt i delad ledning. Viktor Hovland och hans landsman, Kristoffer Ventura är tio under par efter torsdagens bästboll.

Tillsammans med Brice Garnett och Scott Stallings delar norrmännen ledningen i lagtävlingen. Detta efter att ha gjort åtta par och tio birdies i bästbollen, alltså spelformen där lagets bästa score på ett hål räknas.

När de själva efter ronden fick frågan vad framgången berodde det på menade de båda att de kunde ha att göra med att de säkert spelat flera hundra rundor tillsammans. Som vänner redan i Norge och därefter collegekamrater har de haft tid att lära känna varandra längs vägen ut på PGA Tour.
– Vi känner varandra och är bekväma runt varandra, så det här skulle bli en rolig dag oavsett resultat. Självklart spelade vi bra idag men det är alltid kul att spela tillsammans och vi får inte göra det så ofta i tävlingar. Men det här påminde om landslagsåren och collegeåren helt klart, sa Hovland efter ronden.

Viktor Hovland var elva och Ventura 13 när de först träffades så tillsammans har de vuxit upp på golfbanorna i grannlandet och ut på touren. Och faktum är att Venturas framgång i ungdomsåren är vad som gjorde att även Hovland hamnade på Oklahoma State University. Den klassiska golfskolans tränare hade tagit sig till Skottland för att scouta Ventura inför ett potentiellt värvningsförsök. Han gillade vad han såg och som en bonus fick han också se två år yngre Viktor Hovland leverera i bollen bakom. De båda skulle senare bli lagkamrater i college.

Under torsdagen var det framför allt Kris Ventura som levererade av de två norrmännen. Han stod för sju av lagets tio birdies. Efteråt menade han att det var en het putter som skiljde.
– Självklart var det en bra dag och gav oss många chanser så det skulle alltid vara en riktigt låg rond eller någonting i mitten om puttern inte fungerade. Men jag skulle säga att det stora var att vi gav oss själva chanser och när du har två birdieputtar per hål är det helt klart lättare att gå lågt, sa Ventura efter ronden.

Hur gick det för tävlingens svenskar då?
Alex Norén och Henrik Norlander spelar tillsammans i veckan och efter 18 spelade är Stockholmsduon fem under par, delad 38:e plats. Detta med en bästbollsrond innehållande en bogey för laget samt en eagle på TPC Louisianas sista hål.

Henrik Stenson spelar tillsammans med Justin Rose. Klassiska Ryder Cup-duon är sju under par och på en delad 16:e plats. Även de hade en bogey på scorekortet men avslutade med eagle.

Under fredagen är det dags för foursome.

Här kan du se hela ledartavlan


Text: Jesper Johansson • 2021-04-23
TournyttKristoffer VenturaPGA TourTournyttViktor Hovland
Scroll to Top