Saken är klar. John Catlin, som var gömd under sin mössa i fyra dagar, och Maximilian Kieffer tackar varandra efter fem extra vändor på hål 18. Foto: Getty Images

Europatouren

Blytungt för Kieffer efter dramatiskt särspel

Maximilian Kieffer hade ena handen på sin första segerbuckla efter nio års slit på Europatouren. Men segern rann honom ur händerna efter ett dramatiskt särspel mot John Catlin.

Text: • 2021-04-18 Uppdaterad 2021-04-18

Många tänkte nog att förre världsettan Martin Kaymer eller spanjoren Alejandro Canizares, som båda varit utan seger sedan 2104, skulle få till den där efterlängtade vinsten.
I stället blev det Maximilian Kieffer, den tredje mannen i ledarbollen, som tog tag i taktpinnen den avslutande dagen av Austrian Open.
När Kieffer ställde sig på tee i den sista bollen, ett slag efter Kaymer och Canizares, hade han jobbat sig fram till en ny möjlighet att ta sin första seger på Europatouren.
Den skulle vara välkommen. Den snart 31-årige tysken hade inte lyckats på 215 försök.
Chanser hade han haft och två andraplatser hade han fått ihop. Närmast en seger var han i Spanien 2013 då han fick stryk av Raphael Jacquelin – efter nio håls särspel.
Han skulle bli snuvad på segern även denna gång. Efter fem särspelshål (se nedan).

Maximilian Kieffer låg bra till men fick se den där efterlängtade vinsten rinna ut i – vattnet. Foto: Getty Images

MAXIMILIAN Kieffer startade med fyra birdies och en eagle de första sju hålen och gick till slut runt på sex under par, 66 slag. Kaymer och Canizares var inget hot, men en man spelade snäppet bättre. Amerikanen John Catlin, som gick i bollen framför, sköt 65 och med fem, sex hål kvar att spela handlade det bara om dessa två.
Det slutade i ett särspel, amerikansk seger och en blytung ”förlust” för Kieffer.
– Det är alltid skönt att vinna men det är alltid tufft att se sådana här saker hända. Han är helt klart en väldigt kompetent spelare och att kunna vinna detta är något jag alltid kommer att ha med mig, sa John Catlin efteråt.
Amerikanen tog sin tredje seger på Europatouren och var naturligtvis glad men också ”lätt chockad” efter det dramatiska och tajta särspelet där han reste sig på nio flera gånger när det såg ut som att saken var klar för Kieffer – för att till sist få se tysken slå sitt utslag i vattnet och göra åtta i.
– Jag skulle gärna ta mig in topp 50 i världen. Jag har aldrig spelat en major och jag tror att den här segern ger mig en god chans att få spela PGA-mästerskapen. Det var mitt mål på ett sätt, att ha en chans att vinna en major har varit mitt mål sedan jag var liten, sa John Catlin som har blandat och gett den senaste tiden.
Totalt har han spelat 45 tävlingar på Europatouren. Sedan september har han haft den här resultatraden: 1–8–1–MC–MC–54–MC–MC–MC–42–28–MC–1.
Tre segrar på tretton tävlingar.

RIKARD Karlberg (68–74–74–73) tappade tio placeringar sista dagen. Han slutade +1 totalt (D47).

SÄRSPELET
Hål 18. Par 3, 155 meter. Vatten hela vägen fram till green. Flaggan kort.

1. Catlin först ut. Mot pinnen, men stannar precis utanför höger greenkant. Sex meter från hål. Kieffer svarar med en fade som studsar till två meter. Båda gör par.

2. Catlin går rakt på igen, stannar fyra meter ovanför hålet. Kieffer mer vänster. Nu är det han som har längst, cirka åtta meter. Bollen sniker hålet. Par för båda.

3. Catlin mot flaggan igen. Stannar fyra meter från hål. Kieffer slår sig till ungefär samma läge som förra gången. Tysken drar i sin putt. Är det nu det ska ske? Ska han få sin första seger? Nej. Catlin sänker. Tillbaka igen.

4. Catlin träffar en sliper vid vattenkanten, bollen studsar framåt, ner i bunkern till höger. Kieffer slår återigen upp till vänster, men nu är det tio meter ner till hål. Catlin slår ett makalöst bunkerslag till en och en halv meter. Kieffer klarar pressen, slår sin långputt nära och gör par. Nu måste Catlin sänka – igen. Det gör han.

5. Catlin i bunkern igen. Närmare hål denna gång. Kieffer tar sin tunt och hamnar i vattnet. Droppruta. Kieffer spinner ner sitt tredjeslag i vattnet. Nytt försök. Bollen spinner ner i vattnet igen. Sjunde slaget in på green. Åtta i. Saken är klar.
John Catlin gör en enkel bogey och vinner.
Imponerande av John Catlin. Blytungt för Maximilian Kieffer.

Klicka på bilden för fullständig leaderboard.


Text: • 2021-04-18
TournyttAustrian OpenEuropatourenEuropean TourJohn CatlinMaximilian KiefferTournytt
Scroll to Top