Justin Rose hade nästan svårt att själv förstå hur bra han spelade på torsdagen. FOTO: Getty Images

The Masters

Rose raketstart – leder stort efter urstark rond

Justin Rose överglänste alla andra i första ronden av The Masters och tog ledningen med fyra slag.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-09

Det såg till en början inte ut som att Justin Rose hade en rekordrond på gång efter det första hålet av årets Masters Tournament – men en golfrond är lång.
Engelsmannen inledde nämligen med en bogey efter ett svagt inspel som missade greenen väl kort och resulterade i en chip och tvåputt. Därefter följde fem raka par innan rondens andra bogey fanns nedskriven i scorekortet.

Där och då fanns fortfarande inget som talade för att Justin Rose öppningsrond skulle bli särskilt minnesvärd. Men istället fick han en bra studs på andraslaget på hål åtta, puttade i för eagle och början på en osannolik upphämtning.

– Inledningen lugnade mig, om jag ska vara ärlig. Jag visste att två över efter sju inte var bra, men jag hade inte tryckt på panikknappen riktigt ännu. Jag nollställde och tänkte att om jag kan ta mig tillbaka runt par så vore det ett bra dagsverke, sa Justin Rose till media efter ronden.

Birdies på hål 9 och 10, par på 11:an och sen ytterligare fem birdies på hål 12, 13, 15, 16 och 17. Något som måste ställas i relation till att resten av spelarna i eftermiddagsvågen hade svårt att ens gå under par.

Slutresultatet? 65 slag, sju under par, och fyra slags ledning före Brian Harman och Hideki Matsuyama.
– Jag hamnade i trans och försökte bara att inte vara i vägen för mig själv, utan bara fortsätta låta det hända. Jag puttade fantastiskt och läste greenerna otroligt bra. Om du hade sagt till mig (att jag skulle gå på 65) när jag gick uppför backen på åttan hade jag svarat “inte en chans”, att banan var för svår för en sån score, sa Rose.

Justin Rose fina resultat under torsdagen innebar att han dels slog sitt egna rekord över lägsta rondresultat på Augusta National med två slag. Dessutom tangerade han Jack Nicklaus rekord över antalet tävlingar på Augusta National med ledning efter 18 spelade hål, nämligen sex gånger. Att leda med fyra efter 18 hål var visserligen inget nytt rekord (Craig Wood ledde med fem slag 1941) men väl näst bäst genom tiderna i The Masters ihop med Jack Burke Jr och Charley Hoffman.

– Jag har varit i några liknande situationer i karriären som borde hjälpa mig, men jag tror inte att det är dåligt för mig att fortsätta hålla nere förväntningarna och bara ta ett slag i taget. Det handlar om att verkligen njuta av att vara här.

De två gånger tidigare, 1955 (Jack Burke Jr) och 2017 (Charley Hoffman), som spelare varit i ledningen med fyra slag efter första varvet har det inte varit de som knutit ihop säcken på söndag. Att mycket kan hända på Augusta National vet vi mer än väl vid det här laget.

En spännande fortsättning följer.


Lyssna på vår Masterspodd där vi analyserar första ronden


Text: Jesper Johansson • 2021-04-09
TournyttAugusta NationalJustin RoseThe MastersTournytt
Scroll to Top