Tyler McCumer, son till Mark McCumber, debuterar i Players Championship. Foto: Getty images

Släkten är värst

Proffset debuterar i Players Championship – som hans far vann 1988

För Tyler McCumber är Players Championship något mer än en stor tävling. Det är en tävling som präglat hela hans familj.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-09 Uppdaterad 2021-03-09

Året är 1988 och Mark McCumber är i tårar på väg upp mot den 18:e greenen på TPC Sawgrass. Amerikanen, bosatt i Jacksonville, hade svårt att hantera känslorna när han såg supportrar på plats med ett plakat och texten ”JACKSONVILLE’S WINNER”. Väl uppe på den sista greenen var han tvungen att torka tårarna för att slå den där tre meter långa putten. Den gick visserligen inte i hål, men segern var ändå säkrad. Bogeyn på det sista hålet var hans enda under söndagen, då han spelade 32 hål på grund av ett regnavbrott dagen innan.

Tre år senare föddes hans son, Tyler McCumber. I efterhand har han sett sin far spela tävlingen på Stadium Course då han slog det dåvarande tävlingsrekordet genom att gå 15 under par för tävlingen. På torsdag ska han debutera i tävlingen som vanns av hans far för alla de där åren sedan.
– Han var i total kontroll över sitt spel. Det som slog mig mest när jag såg honom spela var att han inte gjorde bogey på så många hål, på den banan, mot de spelarna. Han älskade pressen. Han drevs också på av att vara hemmaspelare och viljan att vinna sin hemmatävling, säger Tyler McCumber om sin pappa.

Han kommer inte till veckans tävling med speciellt bra form. Han missade cutten förra veckan efter resultaten 79-75 och de senaste tävlingarna har varit på samma nivå. Men veckans bana och tävling är något annat för Tyler McCumber. Även han är uppväxt i staden och han har spelat banan i alla tänkbara förhållanden genom åren. Sena kvällar, tidiga morgnar. I vind, regn och solsken. Han bör därför ha en fördel jämfört med de andra spelarna som debuterar på banan. Han vet hur han ska ta sig runt den tuffa utmaningen. Men det är en sak han aldrig upplevt på TPC Sawgrass. Han har inte spelat banan under Players Championship-förhållanden.
– Men jag tror jag har en bra databas av kunskap att luta mig emot. Det är en schackmatch där ute. Var aggressiv när du har möjligheten men ha koll på när du ska respektera banan och utmaningarna den ger dig.

En annan stor fördel McCumber har är en mentor tillika far, som vunnit tävlingen. Förhoppningsvis kan det vara en fördel när tävlingens första slag ska slås på torsdag.
– Alla rookies och förstagångspelare i den här tävlingen är omedvetna om hur den här banan spelas fram tills tävlingen börjar. De kommer se flaggplaceringar de aldrig tidigare sett. Det är inte normalt att slå bollen in mot hårda och snabba greener med flaggorna så långt ut på kanterna. Tålamodet som han och de andra unga spelarna kommer behöva, bollträffen, närspelet, puttningen och den emotionella kontrollen. Allt kommer testas, säger Mark McCumber till Golfweek.


Text: Jesper Johansson • 2021-03-09
TournyttPGA TourPlayers ChampionshipTournyttTyler McCumber
Scroll to Top