Lydia Ko försöker ha roligt och acceptera det som händer på banan. Den inställningen ska ta henne tillbaka till toppen igen. Foto: Getty Images

LPGA-touren

Ko har ny möjlighet att ta den där förlösande vinsten

Underbarnet Lydia Ko har haft en skakig resa de senaste åren. Det är snart tre år sedan den förra världsettan vann senast. Hon har en möjlighet i dag, på Lake Nona.

Text: Bo Steffensen • 2021-02-28

Lydia Ko var underbarnet som spelade sin första LPGA-tävling som 14-årig amatör 2012, vann två titlar året efter, fortfarande som amatör, och 2015 blev hon den yngsta världsettan genom tiderna – som 17-åring.

Hon har 15 LPGA-titlar, varav två majors, i bagen och vet hur det är att vara där uppe. Hon vet också hur det är att hamna längst ner i svackan. Det är där hon har varit de senaste åren.

Lydia Ko har fått kämpa. Hon har mixtrat med allt från utrustning till caddies och förra sommaen var hon nere på 55:e plats på världsrankingen.

I dag är hon 23 år, rankad 29 i världen och helt klart på väg tillbaka. Men hon har inte vunnit sedan april 2018 då hon tog hem LPGA Mediheal Championship. Det är också de enda vinsten de senaste fyra och ett halvt åren.

Lydia Kos största motståndare har kanske varit Lydia Ko själv och den senaste tiden har hon, på inrådan av sin coach Sean Foley, försökt att ha ett ”snällare” mindset. Nyckeln är att sluta bry sig om placeringar och rankinglistor och hur allt ska vara i en perfekt värld.

– När allt kommer omkring, det enda jag kan göra är att försöka till hundra procent, ha roligt där ute och det som sedan händer det händer. Jag försöker bara acceptera det som kommer i min väg och det är ett mycket hälsosammare och roligare sätt att ta sig an spelet på. Att ha den inställningen är ett av mina stora mål den här säsongen och det var det också i sluten av den förra, säger Lydia Ko till golf.com.

Lydia Ko hade chansen att ta den där förlösande vinsten i juli 2020, i Marathon LPGA Classic, men då gick hon två över par sista ronden och slutade tvåa.

Nu har hon chansen igen – i Gainbridge LPGA på sin hemmabana Lake Nona.

Visserligen börjar hon dagen tre slag efter ledande världsfyran Nelly Korda men större under har skett på en golfbana.

Lydia Ko går ut i näst sista boll tillsammans med världsettan Jin Young Ko och amerikanskan Lexi Thomson (15.39 svensk tid).

Tävlingen sänds i TV 10, med start kl 18.00.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-02-28
TournyttLake Nona Golf ClubLPGA-tourenLydia Ko