Saken är klar. Joachim B Hansen får lyfta sin första buckla på Europatouren. FOTO: Getty Images

Europatouren

Känslosam Hansen fick sin första seger

Danske Joachim B Hansen är en vinnare på Europatouren. Bra tävling av Lemke och Sjöholm.

Text: Bo Steffensen • 2020-11-22 Uppdaterad 2020-11-22

Det var en rörd Joachim B Hansen som intervjuades på 18:e green bara sekunderna efter han vunnit sin första titel på Europatouren.

– Det är mycket känslor. Det är detta vi arbetat för, sa Hansen.

Dansken fick kämpa för att få fram orden och hålla emot för att inte tårarna skulle komma. Segern innebär en helt ny golftillvaro för 30-åringen som nu har vinnarkategori på Europatouren de kommande två åren.

Avslutningen av Juborg Open i Johannesburg blev en match mellan just Joachim B Hansen och hemmaspelaren Wilco Nienaber, 20-åringen som gör sitt första år som proffs.

Nienaber började dagen ett slag före Hansen. Luckan ner till tredjeplatsen var ytterligare fyra slag. Nienaber höll sig lugn och stabil och skaffade sig en treslagsledning. Hansen spred några bollar från tee men räddade sig hela tiden och när tre hål återstod att spela var båda –19 med närmaste spelare fyra slag efter.

Båda var ute efter sin första seger på Europatouren.

Nienaber är en spektakulär spelare. Extremt långtslående, bra puttning. Och han höll sig lugn hela dagen, gjorde inga misstag. Förrän på hål 17, par 3.

Sydafrikanens utslag gick vänster om green, landade i sluttningen ner mot vattnet – men klarade sig med en decimeter. Flyt men ett svårt andraslag. Hansen på green. Nienaber slår upp sig långt och har nu runt tolv meter för par. Nienaber gör bogey. Hansen sätter sitt par och går till sista hålet med ett slags ledning.

Nienaber (–17) gör en ny bogey. Hansen (–19), som går fyra under par för dagen, vinner med två slag och får sin efterlängtade seger i sin 146:e start på touren.

– Wilco  fick en treslagsledning ganska snabbt. Han slår långt och slår väldigt rakt så vi visste at vi måste fortsätta göra det som vi gjorde de första tre dagarna. Jag puttade riktigt bra, missade nog inte en enda från en och en halv meter och satte dessutom en hel del långa  puttar, säger Joachim B Hansen.

Hansen är den andre danske vinnaren på årets Europatour. Rasmus Höjgaard, som är ett år yngre än Nienaber, har ju vunnit två titlar den här säsongen.

Parhästarna Niklas Lemke och Joel Sjöholm gjorde båda en bra tävling.

Niklas Lemke, som hade chans på en topp 10-placering, såg först ut att åka långsamt neråt på ledartavlan men drog sedan i fyra birdies de sista nio och tog sig in på 68 slag, tre under par. Därmed landade Lemke på –11 totalt och knep en delad elfteplats.

Förra veckan var Lemke nia på Cypern.

Joel Sjöholm började visserligen med en bogey men radade sedan upp fyra raka birdies på hål tre till sex och såg ut att ha något stort på gång. De följdes av två bogeys och tio raka par in i mål. 70 slag (ett under par) för dagen för Sjöholm som slutade  –7 totalt på en delad 23:e plats.

Nu spelar touren vidare i Sydafrika två veckor till. Nästa stopp är Alfred Dunhill Championship på Leopard Creek, veckan därefter är det South African Open på Gary Player CC i Sun City.

Efter det blir det tourfinal i Dubai 10–13 december. Där får de 60 bästa på rankingen vara med.

Sjöholm är på plats 73, Lemke 89.

Resultat, Joburg Open


Text: Bo Steffensen • 2020-11-22
TournyttEuropean TourJoachim B HansenJuborg OpenWilco Nienaber
Scroll to Top