Saudiarabien har ökat antalet kvinnliga golfare med 98 procent på en vecka. Foto: LET

LET

Från 20 till över 1 000 kvinnliga golfare i Saudiarabien

För två veckor sedan fanns det endast 20 kvinnliga golfare i Saudiarabien. Efter ett initiativ från landet i samband med de senaste veckornas Aramco Saudi International har över 1 000 kvinnor testat på sporten.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-20

Saudiarabien är sannerligen inget land som stoltserar med att vara jämlikt eller i framkant. Det var först sommaren 2018 som kvinnor tilläts ha ett körkort och köra bil i landet.

Därför är det kanske inte så konstigt att det bara funnits 20 kvinnliga golfspelare från det stora landet. Det här ser dock ut att ändras.

Golf Saudi, som det lokala förbundet heter, anordnade nämligen ett projekt kallat Ladies First Club, som innebär att alla som vill helt kostnadsfritt får testa på sporten vi alla älskar.
Klubben slog upp sina portar under torsdagen och under 24 timmar hade den 500 medlemmar. Intresset var så stort att de var tvungna att sätta kvinnor i en kö då listan av antal medlemmar snabbt fylldes. Resultatet är att över 1 000 damer kommer ge sig ut på landets fairways för att spela. De kommer få gratis utbildning av tränare, tillgång till driving range och speltider på banor över hela landet.
– Vi är golvade över den fenomenala respons som Ladies First Club fått. 1 000 nya golfare är extraordinärt för golfen i Saudiarabien och det kommer förändra sporten i hela landet, säger Majed Al Sorur, vd för Golf Saudi.

Golfspelare från arabvärlden finns det inte gott om. I tävlingarna som nu spelades i Saudiarabien var Maha Haddiou enda spelaren från området som deltog. Men hon har märkt att det finns en stor nyfikenhet hos kvinnor från sitt hemland, Saudiarabien.
– Jag fick meddelanden från jättemånga som undrade hur de skulle kunna börja spela. Jag ser fram emot att följa upp deras utveckling om ett år eller så, säger Haddiou.

Det borr över 30 miljoner människor i Saudiarabien. Att det funnits 20 kvinnliga golfare med den stora befolkningen är förstås alldeles för lågt. Även 1 000 kvinnliga golfare är långt ifrån vad man kan hoppas och önska. Men det som hänt de senaste två veckorna i och med Ladies European Tours tävling skulle kunna vara början på en förändring.
– Det här är bara början för damgolfen i Saudiarabien – men vilken start!, säger Majed Al Sorur.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-20
TournyttLadies European TourTournytt
Scroll to Top