Svensk Golf har pratat med Bernhard Langer om längden de professionella spelarna slår bollen. Foto: Getty images

Exklusiv intervju

Langer om ökade slaglängden: ”Publiken vill se bollen flyga långt”

Få aktiva spelare har varit med lika länge som Bernhard Langer. Vad passar då bättre än att höra om hans tankar om den ökade längden senaste åren.

Text: Jesper Johansson • 2020-10-28

Längd har blivit en allt viktigare faktor på golfbanan. Inte minst på de professionella herrtourerna där spelare som Bryson DeChambeau kanske är det tydligaste exemplet. Amerikanen gjorde en stor kroppslig omgörning under slutet av förra året och början av 2020. Nu, ett år senare, är han majorvinnare och en av de största förhandsfavoriterna till The Masters om två veckor.

Men det finns spelare som inte ökar sin längd. Faktum är att många numer slår bollen kortare. En av dem är Bernhard Langer. Tysken slår dock inte bollen kortare på grund av sämre träning eller färre timmar. Om något tränar 63-åringen mer än de flesta. Men åldern tar ut sin rätt. För att kompensera jobbar han på att förbättra bollträffen och närspelet, vilket han gjort med stor framgång – inte minst på PGA Tour Champions.

Svensk Golf har pratat med Bernhard Langer om längderna som nu förändrar den professionella golfen. Han menar att det är ett tveeggat svärd.
– Det är såklart ett problem eftersom de gamla traditionella banorna blir för korta. Som det ser ut nu måste banorna förlängas om de vill ha professionella tävlingar. Banorna som byggs idag är nära 8 000 yards (7 300 meter) snarare än 6 500 eller 7 000 yards (6 400 meter).
– Å andra sidan gillar publiken att se bollen flyga långt. Jag menar, varför var John Daly så populär? Eftersom han var en av de längst slående i världen förstås, säger, Langer till Svensk Golf.

Det finns många sätta att göra så proffsen slår bollen kortare. En av de vanligaste teorierna är att förändra golfbollen.
– Att byta boll är kanske enklast. Då slipper man ändra utrustningen i stort utan bara bollarna. Kanske kan man göra dem större? Lättare?
– Det finns olika sätt att kontrollera och ta bort avståndet. Men jag är ingen expert. R&A och USGA får betalt för att studera det där och kanske stoppa det.

Oavsett vad som händer menar Bernhard Langer att längd ändå kommer vara en fördel och något som kommer fortsätta utvecklas framöver. En långtslående spelare i dag kommer också vara långtslående med nya regler i relation till de andra spelarna.
– De kommer ändå att slå bollen längre och gör alltid det, oavsett om det är varmt eller kallt. Bryson DeChambeau kommer ändå kunna slå järnnior in mot greenerna istället för järnsjuor. Det är en enorm skillnad.
– Gary Player sa för några år sedan att vi snart kommer se spelare som slår bollen 400 yards. Jag tänkte att han var lite fel på det, men han har nog rätt, säger Langer.


Text: Jesper Johansson • 2020-10-28
TournyttBernhard LangerPGA Champions TourThe MastersTournytt
Scroll to Top