Hans Lindeblad är historisk. Foto: Getty images

Tournytt

Lindeblad förste svensk att väljas in i R&A Championship Committee

The Open Championship får svensk förstärkning i den exekutiva tävlingskommittén. Detta efter att Hans Lindeblad som första skandinav valts in i The Royal & Ancient Golf Clubs Championship Committee.

Text: Eric Franzén • 2020-10-23

Hans Lindeblad har varit medlem i R&A i över två decennier. Nu tar han plats i den exekutiva kommittén som driver, utvecklar och tar samtliga strategiska och finansiella beslut för The Open, The Senior Open och Ladies British Open

Lindeblad fick sin första handgripliga kontakt med golfens äldsta och mest prestigefyllda mästerskap under 1992, då han gick caddie till sin bror Nils Lindeblad som återfanns i fältet på Muirfield. Under senare år har Hans Lindeblad arrangerat en av landets största juniortävlingar, Jesper Lindeblads Vandringspris, till minne av sin son som gick bort i cancer. Lindeblad är också en drivande kraft till att Jacques Leglise Trophy (juniorlagtävlingen där brittiska öarna ställs mot kontinentala Europa) spelas på Falsterbo nästa år, där han återfinns i tävlingens organisation som projektledare. 
– Om man inte har möjligheten i kvala in i spelets främsta mästerskap genom sin golf, så är det fantastiskt att göra det på andra meriter. Men detta är givetvis jättekul och hedrande. Uppdraget är på fyra år. Nästa års The Open blir extra roligt eftersom det spelas på Royal St Georges där jag också är medlem, säger Hans Lindeblad.  

Finns det några specifika delar av arrangemangen som du ser fram mot att arbeta med? 
– Jag är road av frågor som digitalisering samt sponsor- och parnerbiten – vilket kommer att vara lärorikt att få ta del av. R&A är på ett starkt spår inom digitaliseringen och har varit duktia på att utveckla kreativt material som får intresserade att interagera på flera plan med mästerskapet trots att det fick ställas in i år. Rent generellt för egen del är det såklart fantastiskt att få lära sig och förstå hur ett så stort sportevenemang fungerar.

Hur mycket tid räknar du med att uppdraget kommer att kräva?
– Det är ganska individuellt. Vi har fyra planerade styrelsemöten varje år. Och man måste vara på plats hela The Open-veckan och gärna de två andra tävlingarna som vi arrangerar. Sedan kan också sponsordagar tillkomma. Så det kan vara allt från 20 dagar och uppåt.


Text: Eric Franzén • 2020-10-23
TournyttR&AThe OpenTournytt
Scroll to Top