Sveriges golfklubbar har haft ett fint år. Foto: Getty images (genre)

Covid-19

Gynnats av pandemin – investerar i banan

Coronapandemin har skapat ekonomiska problem i stora delar av samhället. Men för golfklubbarna har det varit svarta siffror. Nu återinvesterar Alvesta Golfklubb i sin egen anläggning.

Text: Jesper Johansson • 2020-10-14

Social distansering och idrott har varit svårt att kombinera under 2020. Men på golfbanorna runtom i landet har det varit möjligt, vilket lett till en enorm ökning av golfare i hela landet. Detta har också gjort att många golfklubbar fått ett ekonomiskt uppsving av pandemin som påverkar samhället på så många sätt.

Svenska Golfförbundet meddelar att 42 998 nya spelare hittat till golfen under 2020. Detta ger i sin tur större ekonomiska muskler för klubbarna där medlemsavgiften är en viktig del av finansieringen.
En av de klubbarna är Alvesta Golfklubb som nu har 861 medlemmar, vilket innebär en ökning med ungefär 280 medlemmar från 2019.
– Vi har haft ett välbehövligt uppsving på Alvesta Golfklubb på grund av pandemin och ett förändrat beteende hos människor, säger Klas Eriksson, klubbchef på Alvesta.

Det ekonomiska uppsvinget har gjort att klubben istället för att hålla i pengarna och arbeta för att allt ska gå runt faktiskt kunnat satsa på sin egen produkt. Arbetet har i stor del handlat om att göra så att de flesta av de nya golfarna också vill fortsätta spela.
– För mig som ansvarig är det viktigt att se till att så många som möjligt uppskattar sin tid på vår klubb. Det innebär att vi måste anpassa banan och anläggningen för både bra spelare med hög klubbhastighet och de med låg klubbhastigheter, säger Eriksson.
– Därför bygger vi nya tees och gör en kortare banan än den kortaste vi har idag som ligger på 4 900 meter. Den nya blir 4 000 meter med riktiga tees och slope. Vi kommer även ha en bana runt 3 500 meter där utslagsplatsen alltid ligger förbi våra hinder och de kan därför uppskatta en runda utan att hamna i hinder direkt från utslaget.

Detta gör att Alvesta Golfklubb kan spelas allt ifrån 3 500 meter upp till 6 300 meter. Banan är omtyckt så väl av amatörer som den bättre spelaren men för att locka de bästa till klubben ska ytterligare ett arbete genomföras.
– Vi vill ha en grym spelyta som ger möjlighet till feedback på sin prestation. Därför gör vi stora arbeten just nu för att förändra fairways så de får en bättre turf och mer motstånd när man slår och kan då sätta spinn på bollen och kontrollera sina slag korrekt.

Klas Eriksson berättar att klubbens medlemmar visat uppskattning för att Alvesta GK investerar i sin bana och kanske framför allt när de förklarar varför. Detta gör att han ser med tillförsikt på kommande säsong, många av de nya golfarna ska komma tillbaka.
– Jag känner att vi kommer behålla många av de nya som kommit då de gillar idrotten golf och att vi kan göra en bana som de känner passar sitt spel. Klubben kommer även nästa år fortsätta denna förändring och förhoppningsvis blir det ännu fler golfare som gillar att spela och umgås här, säger Eriksson.

Har din klubb, precis som Alvesta, gynnats ekonomiskt av coronapandemin? Hör av dig!


Text: Jesper Johansson • 2020-10-14
SpelaTournyttAlvesta GKGolfsverige
Scroll to Top